Civiele Bescherming helpt grote hoeveelheid kleverig en vettig goedje ruimen uit dokken in de haven

Jeffrey Roos

Haven Oostende heeft klacht ingediend tegen onbekenden nadat een grote hoeveelheid kleverige substantie werd ontdekt in het Houtdok ter hoogte van de Vaartblekerstraat/Sloepenstraat. Een commerciële firma is al enkele dagen bezig de substantie te ruimen en krijgt sinds donderdag de hulp van de Civiele Bescherming.

Dinsdag ontdekte een toezichter van Haven Oostende bij zijn ronde een vreemd drijvend goedje op het water in het Houtdok. Die verwittigde meteen het havenbestuur. “Nadat we zelf poolshoogte namen, hebben we meteen de brandweer verwittigd”, vertelt Dirk Declerck, CEO van Haven Oostende. Die raadde ons aan een professionele firma in te schakelen om de drijflaaf af te skimmen.”

Woensdag werd gestart met het skimmen van de drijflaag, maar de hoeveelheid is te groot. “Daarom hebben we de hulp ingeroepen van de Civiele Bescherming”, gaat de CEO verder. “Sinds woensdagmiddag zijn ze de commerciële firma te hulp geschoten.”

Ondertussen werden stalen afgenomen van de drijvende substantie. “Die stalen worden momenteel geanalyseerd. Wellicht hebben we vrijdag het resultaat binnen. Wat wel zeker is, is dat het niet schadelijk is voor mensen en milieu. Het gaat zeker al niet om olie, maar wel om een vettige, kleverige substantie. We willen het zo snel mogelijk verwijderd hebben uit onze dokken.”

Hoe het goedje in de dokken is terecht gekomen, heeft het havenbestuur het raden naar. “We hebben klacht neergelegd tegen onbekenden. De scheepvaartpolitie is een onderzoek gestart”, besluit Declerck.

Het ruimen van de dokken zal vermoedelijk nog enkele dagen duren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.