Haven Zeebrugge vooruit in goederen maar dieptepunt passagiers

© RJ
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

In het eerste halfjaar behandelde de haven van Zeebrugge met 25,1 miljoen ton, 14,5 procent meer goederen dan vorig jaar. Er was een toename in het vloeibaar aardgas (LNG) en de containers maar de roro-trafiek kreeg zware klappen door het stilvallen van de automobielsector. De cruises en de passagiersferry naar Hull waren onbestaande.

In volle covid-19-crisis behandelde de haven van Zeebrugge in het tweede kwartaal 10,7 miljoen ton cargo, al bij al een behoorlijk volume ten opzichte van de voorgaande jaar. Reken daarbij het eerste recordkwartaal van 14,4 miljoen ton vracht, en je komt voor het eerste halfjaar uit op 25,1 miljoen ton. Dit was een vooruitgang met 14,5% ten opzicht van het eerste semester vorig jaar.

LNG gangmaker

De grootste toename zat in de vloeibare bulk met 83% tot bijna 8 miljoen ton in het eerste halfjaar. Gangmaker in deze stijging was het vloeibaar aardgas (LNG) met +148%. De terminal van Fluxys LNG ontving 117 tankers ten opzichte van 54 in de eerste helft van vorig jaar.

De containers stegen met 14% tot 8,6 miljoen ton, ondanks een aantal geannuleerde vaarten, en de vaste bulk ging met 32% vooruit tot 0,81 miljoen ton

Grote verliezers waren de roll-on/roll-off trafiek en het passagiersvervoer. De roro daalde met 23% tot 6,5 miljoen ton, voornamelijk door het stilvallen van de automobielsector. In de eerste jaarhelft daalde het aantal behandelde wagens met bijna 37% tot net onder het miljoen.

Laatste cruiseschip 11 maart

Voor het passagiersverkeer was de covid-19-crisis ronduit catastrofaal. Op 11 maart meerde het laatste cruiseschip aan. Ook de ferrydiensten tussen Zeebrugge en Hull vielen al snel volledig weg.

“Het is nu nog te vroeg om de impact van covid-19 voor de rest van het jaar in te schatten, maar het positieve resultaat van dit eerste semester geeft ons goede moed”, zegt ceo ad interim Rik Goetinck. “Als de roll-on/roll-off trafiek verder kan heropleven en de groei in de andere sectoren zich verderzet, dan kan het voor de haven van Zeebrugge alsnog een geslaagd jaar worden. In juni hernam de trafiek van nieuwe wagens al wat, en we verwachten dat die lichte verbetering zich voortzet in de komende maanden. Een zeer beperkte heropstart van de cruiseaanlopen verwachten we pas ten vroegste tegen midden augustus.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.