Haven Zeebrugge sluit deal van 1 miljard met Qatar

De LNG-terminal in Zeebrugge. © gf
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Qatar heeft alle vrije capaciteit voor aardgasschepen bij Fluxys LNG in Zeebrugge tot 2044 opgekocht. De terminal is een draaischijf voor het Europese aardgasnet.

Qatar Terminal Limited (QTL), een dochterbedrijf van Qatar Petroleum, sloot met Fluxys Belgium een langetermijncontract om tot in 2044 in Zeebrugge LNG-schepen te lossen. Tussen 2023 en 2028 lopen een aantal contracten af en Fluxys had de vrijgekomen capaciteit op de markt aangeboden. Qatar koopt die nu helemaal op. Dit dienstencontract voor het ontvangen van de schepen en opslaan van gas is 1 miljard euro waard.

De overeenkomst werd maandag in Brussel ondertekend door de Qatarese minister van Energie, en tegelijk voorzitter en ceo van Qatar Petroleum Saad Sherida Al-Kaabi, en de ceo en voorzitter van het directiecomité van Fluxys Belgium Pascal De Buck. Daarbij was ook federaal minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem aanwezig.

Europese strategie

“Voor Qatar Petroleum is Europa een cruciale lng-markt”, zegt minister Al-Kaabi. “Sinds geruime tijd investeren we in ontvangstcapaciteit. Aan de andere kant ondersteunen wij met onze betrouwbare energiebevoorrading we het EU-energiebeleid.”

Minister van Energie van Qatar, voorzitter en ceo van Qatar Petroleum Saad Sherida Al-Kaabi, Belgisch federaal minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem en ceo en voorzitter van het directiecomité van Fluxys Belgium Pascal De Buck.
Minister van Energie van Qatar, voorzitter en ceo van Qatar Petroleum Saad Sherida Al-Kaabi, Belgisch federaal minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem en ceo en voorzitter van het directiecomité van Fluxys Belgium Pascal De Buck.© foto Fluxys Belgium

Pascal De Buck spreekt van een mijlpaal voor Fluxys Belgium. “Met deze overeenkomst verlengen we onze jarenlange samenwerking met Qatar en verzekeren we op lange termijn de activiteiten in Zeebrugge. We versterken de positie van de terminal als veelzijdige en flexibele Europese toegangspoort.””

Energiehaven

De lng-terminal op de oostelijke strekdam werd in 1987 in gebruik genomen. De schepen uit Qatar zijn goed voor 15 procent van het aardgas dat in ons land verbruikt wordt. Bovendien groeide de terminal, door zijn ligging op een kruispunt van gasleidingen, uit tot een centrale draaischijf voor het Noordwest-Europese netwerk. Er komen ook schepen uit onder meer Rusland en de VS. In 2007 nam Qatar de plaats van Algerije in als leverancier.

De vier opslagtanks hebben een totale capaciteit van 380.000 kubieke meter aardgas. De jaarlijkse doorzetcapaciteit bedraagt 9 miljard kubieke meter. Momenteel is een vijfde opslagtank met een capaciteit van maar liefst 180.000 kubieke meter in aanbouw. Van zodra die klaar is, start ook volop het leveringsprogramma van Russisch aardgas uit Yamal.

Onlangs kwam uit Qatar voor het eerst de grootste LNG-tanker Al Dafna naar de terminal van Fluxys in Zeebrugge.
Onlangs kwam uit Qatar voor het eerst de grootste LNG-tanker Al Dafna naar de terminal van Fluxys in Zeebrugge.© Henk Claeys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier