Haven Oostende wordt 100% eigenaar van REBO-terminal

Van links naar rechts Charlotte Verkeyn, voorzitter Raad van Bestuur Haven Oostende, , Toon Van Ingelghem van PMV, dirk Declerck, CEO Haven Oostende en burgemeester Bart Tommelein. © ML
Redactie KW

De REBO-terminal in de Oostendse haven, van waaruit de windturbines vertrekken naar zee en de windmolenparken gestuurd en onderhouden worden, komt volledig in handen van Haven Oostende.

Deze terminal in het hart van de Oostendse voorhaven is de draaischijf voor de levering van offshore windmolenonderdelen en hun verder transport naar de windmolenparken op zee. Zowat alle betrokken bedrijven bij de bouw, de uitbating en het onderhoud van die parken voor onze kust hebben er ook hun kantoren en onderhoudsploegen. De zwaarlastkaai, die transporten tot 20 ton per m² kan dragen, is dus gespecialiseerd in stockage, pré-assemblage en het verschepen van windturbineonderdelen.

Troeven uitspelen

Negen jaar geleden werd deze vroeger roro-terminal verbouwd tot REBO-terminal (Renewable Energy Base Oostende) een investering die toen mee gedragen werd dor de PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen), DEME, en Artes-Group NV. Vandaag neemt Haven Oostende N.V. de aandelen van alle andere aandeelhouders over en wordt 100 % eigenaar van de REBO-site. “We willen de troeven van de terminal maximaal uitspelen en haar activiteitenradius uitbreiden, zodat we de blauwe energie kunnen verankeren in het sociaal-economisch weefsel binnen de Oostendse regio. Vandaag werken permanent meer dan 500 mensen in de offshore wind business.”

Volgens schepen Charlotte Verkeyn, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Haven Oostende, is het de grootste investering in de laatste 10 jaar. Maar met een verhelderend bedrag kwam het Havenbestuur niet over de brug.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier