Hartelijk weerzien in Brugse stamkroegen

Café De Reisduif liep gisterenavond aardig vol. © Davy Coghe
Redactie KW

De Bruggelingen hadden maandagavond geen probleem om na drie maanden van corona-onderbreking de weg naar hun stamgkroeg terug te vinden. Café De Reisduif, een van de populairste maar tegelijk ook kleinste cafeetjes van de stad, liep alleszins vlot vol met stamgasten.

Zouden de klanten na bijna drie maanden onderbreking niet ‘verleerd’ zijn om op café te gaan, zo vroegen veel cafébazen zich de voorbije weken met een bang hartje af. De uitbaters van de Brugse kroegen die wij gisterenavond bezochten, kunnen alvast opgelucht ademhalen. De stamgasten vonden bijzonder vlot de weg naar hun favoriete kroeg terug. Dat was alleszins het geval in café De Reisduif langs de Langerei. Naast een van de populairste kroegen is het ook een van de kleinste van de stad. De zaak is niet veel groter dan een gemiddelde keuken of een kleine woonkamer. Zo stond het café natuurlijk vlug vol. Niet evident wellicht om op die manier de coronamaatregelen te respecteren, legde we uitbater Bruno De Schaepdryver voor.

Tafel weggenomen

“Zo heel veel veranderingen hebben we eigenlijk niet moeten doen. Uiteraard is de toog niet toegankelijk, er staan dus geen toogstoelen. En we hebben ook een hoge tafel weggenomen om zo meer afstand mogelijk te maken tussen de verschillende groepjes. Bij de ingang staat een pompje met ontsmettende handgel”, zegt de uitbater. “Natuurlijk vragen we aan de mensen om vlot mee te werken en de regels te respecteren.”

Het weerzien tussen de stamgasten was bijzonder hartelijk. Er werd bijzonder veel gelachen, bijgepraat én geklonken op de ‘herwonnen vrijheid’. Ook in rockcafé The Crash in de Langestraat was het behoorlijk druk. Uitbater Pieter Ver Eecke zal de gehele openingsweek al van 16 uur in de namiddag de deuren openen. Om de verschillende bubbels toch min of meer gescheiden te houden, had hij plexiplaten opgesteld in de zaak. In Het Molenhuis, nog zo’n populaire zaak langs de Potterierei, was het ook gezellig druk, zowel binnen als op het terras. Zowel uitbaters als klanten doen hun best om de maatregelen zo veel mogelijk na te leven, maar ‘afstand houden’ in een sociale context zoals het uitgaansleven is duidelijk niet evident.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.