Harelbeke krijgt nieuwe zomerbar en daarna een hyperbowling

In afwachting van de bowling openden Saskia en Vincent een bar. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Saskia Delarue en Vincent Delatter openen op 1 september hun gloednieuwe hyperbowling, dit is een volledig nieuwe en revolutionaire manier van bowlen. Doordat corona roet in het eten gooide, wordt nu eerst gestart met een zomerbar.

In Harelbeke wordt er al maanden naar uitgekeken: de nieuwe Hyperbowling Split aan de Oosterluisdreef 5. De bowling gaat pas open op 1 september, waar 1 april voorzien was. Zaakvoerders Saskia Delarue (48) en Vincent Delatter (45) moesten de opening al enkele keren uitstellen wegens de coronacrisis. “We hadden de beslissing al genomen nog vóór de overheid besliste om de horecazaken tijdelijk te sluiten. We konden onze zaak niet afwerken, omdat we nog niet al ons materiaal hadden. De installatie van de bowling werd gedaan door mensen uit het buitenland en zodra die vernamen dat de grenzen gingen sluiten, zijn ze naar hun land teruggekeerd. Pas begin juli hebben ze de draad terug opgepikt, maar alle werken dienen nu opnieuw ingepland te worden”, duidt Vincent.

Problemen met levering

Naast de bowling werd ook de levering en plaatsing van de keuken uitgesteld. “Ook met de levering van de verlichting was er een probleem. We bestelden ze eind januari en kregen pas eind juni bericht van levering.”

Alle binnenruimtes van de zaak beschikken over airco. “We beschikken ook over een aparte poolruimte met drie pooltafels. De ontsmette poolstokken zijn te verkrijgen aan onze zelfontworpen bar. Uiteraard mag er ook gespeeld worden met een eigen poolstok”, zegt Saskia. “Naast de pool zijn er ook drie dartsborden. De airhockey, tafelvoetbal en flipperkast hebben heel wat aantrek bij jongeren. Dat staat momenteel op de locatie van de bowlingschoenen. In een latere fase gaan we een ruimte apart hebben voor deze speeltoestellen.”

Geen startpremie

Momenteel zijn de bowlingbanen nog niet af: enkel de toplaag en elektronica dienen nog gelegd te worden. Als nieuwe starter konden de zaakvoerders een beroep doen op de stad voor een startpremie van 10.000 euro. “Die werd geweigerd door het stadsbestuur omdat dit enkel is ter promotie van de handelaars in het ‘centrum van Harelbeke’. Met andere woorden het invullen van de winkels onder de nieuwe appartementen. We horen wel bij handelaars van Harelbeke als het gaat om het dragen van de mondmaskers”, vertelt Vincent. “Het stadsbestuur staat wel degelijk achter ons project, want regelmatig organiseren zij activiteiten bij ons, zoals op 15 september het overleg van het handelscomité.”

Het spel draait om het richten op gekleurde doelen, vooraleer de bal de kegels raakt

De lockdown zorgde er ook voor dat het koppel extra nadacht over de invulling van elke beschikbare ruimte. In afwachting van de bowling opende het koppel een zomerbar. “Buiten kunnen de mensen genieten van een drankje of een ijsje. We hebben een uitgebreide drankenkaart, maar ook een aparte gin-, wijn- en cocktailkaart. Voor de allerkleinsten staat er een springkasteel. We hebben voldoende ruimte om iedereen op het gemak te laten genieten. We haalden het positieve uit de coronacrisis. Zo legden we een groot strand aan op de parking, weliswaar zonder zee. Een alternatief voor de zee bij deze tropische temperatuur zouden kleine bakken met water rond het strand zijn, maar helaas mag dit niet omwille van Covid-19.”

Computergestuurd

Het koppel brengt dus de Amerikaanse populaire variant van bowling naar Zuid-West-Vlaanderen. Hun Hyperbowling Split wordt de vijfde hyperbowling in België. “Alles gaat om computergestuurde ledverlichting die langs de banen is aangebracht. De bedoeling is dat je bepaalde sensoren raakt met de bal en richt op gekleurde doelen vooraleer je de kegels raakt. Dan pas kan je scoren”, leggen ze uit.

De bowling zal acht banen hebben. Verder is er een bar, cafetaria en resto voor de kleine honger. Ook een kinderruimte van 5 bij 25 meter met klimmuur en een lees-, doe- en kleurhoekje. “We zien het veel ruimer dan enkel een nieuwe bowling. We mikken op een totaalpakket”, besluiten Saskia en Vincent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier