Hans Maertens (Voka): “West-Vlaanderen moet meer als blok naar Brussel trekken”

Redactie KW

Zowel Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka-VEV, als Hans Maertens, directeur generaal Voka West-Vlaanderen, liet de voorbije maanden enkele rake quotes optekenen.

We wierpen hen tijdens een dubbelinterview, dat deze week in Krant van West-Vlaanderen, staat beiden eentje voor de voeten.

In het Nederlandse NRC Handelsblad van 6 november 2014 liet Jo Libeer het volgende optekenen: “Met de Waalss socialisten al die tijd in de regering had de Belg slecht beleid, verpakt in een mooi verhaal. Nu komt er goed beleid, maar het ontbreekt nog aan een verhaal met bezieling.”

Jo Libeer: “Mijn punt ging niet alleen over België, maar ook Vlaanderen. We hebben jaren aan een stuk goede zaken zien gebeuren, maar de fundamentals van het land liepen verkeerd. Nu heb ik vastgesteld dat Vlaanderen op het eerste gezicht een saaie regering heeft. Wat is het elan, wat is het verhaal van die regering? Waar zit de verbeelding? Dat is allemaal wel juist, maar ze zijn wel bezig om de fundamentals juist te zetten. Dat is nu absoluut noodzakelijk.”

Degelijk regeren

“Het verhaal nu moet zijn dat de mensen zeggen: we doen mee. Dat ze zich daarin herkennen. Het echte verhaal zou binnen drie jaar moeten zijn: we hebben als regering gedaan wat we gezegd hebben. Vlaams én federaal. De regering moet niet onder de indruk zijn van tijdelijke dingen, maar moet degelijk regeren. Je kunt ook maar één groot verhaal per generatie verkopen. Mijn generatie heeft er al drie gehoord. Waarvan ik in eentje heb geloofd: de derde industriële revolutie.”

Hans Maertens (Voka):

Het Schipdonkkanaal. (GF)

In Krant van West-Vlaanderen van 23 mei 2014 zei Hans Maertens het volgende na de wending in het Schipdonkkanaaldossier (de verbreding gaat voorlopig niet door): “Dat is politiek op zijn West-Vlaams. Zo gaan wij om met dossiers die de toekomst uitmaken van onze Zeebrugse haven, goed voor 20.000 arbeidsplaatsen. Ze zullen in Antwerpen en Gent in het vuistje lachen. Daar vragen ze veel meer om te krijgen wat ze nodig hebben. Wij vragen gewoon niet meer.”

700.000 euro

Hans Maertens: “West-Vlaanderen moet veel meer als blok naar Brussel trekken. We moeten veel meer opkomen voor onze belangen. We moeten de Westhoek samen gaan verdedigen, dossiers uit Kortrijk of Brugge samen gaan verdedigen. De Limburgers doen dat gewoon veel beter dan wij. Trouwens, wij hebben in Brussel wel iets te vertellen. West-Vlaanderen heeft de hoogste industrialisatiegraad, heeft het laagste werkloosheidscijfer. In Brussel kunnen wij ook iets vertellen over loonkostenhandicap, over energiekosten die veel hoger oplopen dan vlak over de grens. Voor bedrijven hier maakt dat een verschil van 500.000 tot 700.000 euro of ze hier produceren dan wel in Frankrijk. Alleen al aan energie.” (AXV)

Lees ook Krant van West-Vlaanderen van 27 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier