Handelscomité Harelbeke pakt uit met verkeersbordjes en kortingsbonnen

David en Brigitte van Hairatelier d-line, Tom en Hilde van Populierenhof, schepen Kathleen Duchi en Olivier De Block van het Handelscomité. (foto LO)©LUDO-OSTIJN
David en Brigitte van Hairatelier d-line, Tom en Hilde van Populierenhof, schepen Kathleen Duchi en Olivier De Block van het Handelscomité. (foto LO)©LUDO-OSTIJN
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Begin juni lanceren Stad Harelbeke en het Handelscomité Harelbeke enkele acties om kappers, cafés en restaurants een hart onder de riem te steken. “We laten de heropening van de horeca niet zomaar passeren”, zegt voorzitter Olivier De Block.

Ook in Harelbeke haalden de horecazaken vorige week opgelucht adem toen beslist werd dat tevens de binnenruimtes vanaf 9 juni opnieuw mogen openen voor het publiek. “Het Handelscomité Harelbeke laat de heropening van de horeca niet zomaar passeren. We steken de collega-horecazaken een hart onder de riem met een aantal acties”, zegt voorzitter Olivier De Block.

Daarvoor wordt nauw samengewerkt met de dienst Economie van de stad Harelbeke. Zo verschijnen binnenkort bij heel wat handelszaken verkeersbordjes met daarop de naam van een horecazaak in de buurt. “Op die manier herinneren we onze klanten eraan dat de horeca opnieuw de terrassen opende en overwegen ze misschien om nog even een terrasje te doen of te reserveren om een hapje te eten. Het toont ook ons respect voor de sector die toch enorm lang is gesloten en het maakt duidelijk dat we elkaar nodig hebben: zonder horeca zijn er minder klanten bij de handelaars en omgekeerd.”

Spaarkaart

De dienst Economie van de stad gaf ook elke horeca-uitbater de kans om een tijdelijk zomerterras te plaatsen of om een uitbreiding van het bestaande terras aan te vragen. Zesentwintig horecazaken gingen daarop in. “We konden een tijdelijke vergunning uitreiken of een passend alternatief aanreiken. Dit telkens in nauwe samenspraak met de politiediensten en de dienst Mobiliteit om zeker geen verkeersonveilige situaties te veroorzaken. Zo worden terrassen op parkeerplaatsen langs drukke wegen vermeden. De vergunningen worden uitgereikt met einddatum 30 september 2021 en daarna volgt een evaluatie”, aldus schepen van Economie Kathleen Duchi (CD&V).

Vanaf midden juni kunnen inwoners sparen voor 5 euro korting bij hun favoriete café, restaurant of kapper. “Ook die laatste groep werd door de coronacrisis zwaar getroffen. Een spaarkaart kan je krijgen bij een niet-essentiële winkel, daarna verzamel je vijf verschillende stickers bij alle deelnemende handels- en horecazaken. Een volle kaart kan je ruilen bij een inruilpunt, waardoor je 5 euro korting op de rekening krijgt.”

Perspectief

Een van die deelnemers is restaurant ’t Populierenhof in Hulste. “Hoog tijd dat we opnieuw de binnenruimte van de zaak kunnen openen. We hebben een groot terras, maar sommige klanten willen het risico niet nemen om een bui over zich heen te krijgen en blijven vooralsnog weg. We proberen op zoveel mogelijk acties van de stad in te gaan, al dempt het natuurlijk niet de verliezen van de voorbije coronamaanden. Dat perspectief eindelijk krijgen was voor ons een grote opsteker”, zeggen Tom Wyseur en Hilde Kerckhof.

Ook David Peers en Brigitte Libois van Hairatelier d-Line en B-nails appreciëren het gebaar van het comité. “Het zorgt ervoor dat klanten weer de draad oppikken van het normale leven en ons terugvinden. Wij hadden het vooral lastig met de continue slingerbeweging van openen en sluiten. Onze klanten altijd maar moeten opbellen om afspraken te verplaatsen viel ons zwaar. Gelukkig kunnen we rekenen op een trouw klantenbestand dat ons door dik en dun blijft steunen in deze crisis”, besluiten David en Brigitte.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.