Haal eens advocaat uit de automaat van de hoevewinkel

Thomas Wackenier en Jana Beirens bij de hoeveautomaat. (foto WK)©WK
Thomas Wackenier en Jana Beirens bij de hoeveautomaat. (foto WK)©WK
Redactie KW

Na de hoevewinkel openden Heidi en Koen Beirens nu ook een hoeveautomaat langs de Oostendse Steenweg. “Steeds meer mensen kopen lokaal”, weet dochter Jana Beirens. “Bovendien is zo’n automaat ook handig voor toeristen uit het binnenland die hier na een dagje aan zee nog even willen stoppen.”

Al sinds 1993 runnen Koen Beirens (50) en Heidi Mikisz (50) de boerderij en eierhandel in Houtave die ze van zijn ouders overnamen. Op zoek naar een meerwaarde voor hun eierproductie, begon Heidi jaren geleden zelf advocaat te maken naar een recept van hun tante Maria. Ze leveren het product sindsdien aan horecazaken, bakkers en speciaalzaken. De advocaat is ook te koop in de hoevewinkel.

Gezonde snacks

“Met de hoevewinkel zijn we drie jaar geleden gestart”, zegt hun dochter Jana (25). “Maar omdat we veel op baan zijn en de hoevewinkel van zondag tot woensdagmiddag gesloten is, besloten we er een automaat bij te nemen. Deze is aanvullend op de winkel. We verkopen er zowel eitjes als ambachtelijke aardappelen van bij de boer een kilometer verderop .”

Er zitten ook geschenkmanden in de automaat en chips van Debeuckelaere, een familiebedrijf uit Staden. Wie zin heeft in een late snack, kan voortaan dus bij de automaat van Beirens terecht. “We hebben ook gezonde snacks hoor. Er zitten lekkere appeltjes in de automaat”, glimlacht Thomas Wackenier (34), de vriend van Jana die een paar jaar geleden mee in de zaak stapte.

Buitengewoon Beirens

Jana zelf volgde een hotelopleiding en legde zich toe op ambachtelijke confituren. Deze huisbereide producten, die ze op de markt brengen onder de noemer ‘Buitengewoon Beirens’, kregen vijf jaar geleden het authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’ en zijn erkend als 100% West-Vlaams streekproduct. Van zowel de confituur als de advocaat zijn suikervrije versies verkrijgbaar. “ Mama volgde ondertussen een imkercursus zodat we nu ook onze eigen honing kunnen produceren . We zitten hier nooit stil”, glimlacht Jana. (WK)

De hoevewinkel- en automaat zijn gelegen in de Oostendse Steenweg 90 in Houtave. Meer info vind je op de website www.buitengewoonbeirens.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.