Grote plannen voor site oud familiepark Aviflora (Ingelmunster): het grootste padelparadijs van de Benelux met 20 velden

Aviflora in Ingelmunster krijg een nieuwe bestemming. Frederick Verhelst (Smart Solutions) en Herbert Herreman (TC Isis) kochten de bijna twee hectare grond en willen er twintig padelterreinen op bouwen. De Padel Dôme zal ook plaats bieden aan horeca, een fitness, een kinderspeeltuin en eventueel een bowlingbaan… De ondernemers gaan in gesprek met de gemeente Ingelmunster om meteen hun vergunningsaanvraag op het goede spoor te krijgen.

Herbert Herreman (links) en Frederick Verhelst - met padelracket in aanslag - koesteren grootste plannen met de site Aviflora.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Herbert Herreman (links) en Frederick Verhelst – met padelracket in aanslag – koesteren grootste plannen met de site Aviflora.©Frank Meurisse Frank Meurisse

Aviflora, op de hoek van de Bruggestraat en de Kruisstraat, is nog altijd een iconische plaats in Ingelmunster. In 1956 startte Frans Vanooteghem er een familiepark dat de bestemming werd van heel wat schoolreisjes en familie-uitstapjes. Tot ver buiten Ingelmunster genoot het park bekendheid.

Aviflora Ingelmunster maakt plaats voor Padel Dôme: tien indoor- en tien outdoorterreinen en zoveel meer

Marnick Goossens was daarna jarenlang het gezicht van de zaak, maar na het faillissement volgde medio 2018 de openbare verkoop. Op de eerste zitdag, druk bijgewoond in café ‘t Elfde Gebod in Izegem, raakte het bod niet hoger dan 4.000 euro. Bij de tweede zitdag haalden Stefanie Labis en Emmanuel Desimpel het met een bod van 160.000 euro. Bijkomend probleem was dat de grond nog stevig gesaneerd moest worden. Ze koesterden plannen om er tegen 2020 een themapark te openen, maar zover kwam het niet.

Op de site van het voormalige familiepark Aviflora, hier in 2015 nog in volle glorie, moet de Padel Dôme verrijzen. (foto RN)©RONNY NEIRINCK KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Op de site van het voormalige familiepark Aviflora, hier in 2015 nog in volle glorie, moet de Padel Dôme verrijzen. (foto RN)©RONNY NEIRINCK KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

De grond werd opnieuw te koop aangeboden en van alle geïnteresseerden kwamen Frederick Verhelst en Herbert Herreman met de huidige eigenaars tot een akkoord. “Het compromis is ondertekend”, klinkt het bij ondernemer Frederick Verhelst.

Frederick Verhelst is de man achter Smart Solutions, het Roeselaars bedrijf dat zich op outsourcing toelegt en ruim 350 mensen tewerkstelt. Hij is ook medebestuurder bij Mandel United. Bij TC Isis op de Bosmolens in Izegem, waar Herbert Herreman de zaken runt, investeerde hij ook al mee in de padelinfrastructuur. “Padel is booming business . Zelfs bij vier graden onder nul waren de terreinen van TC Isis bezet.”

Centre court

De sport zit inderdaad in de lift en her en der worden door voornamelijk tennisclubs dergelijke terreinen aangelegd. Maar het duo Verhelst-Herreman ziet het grootser. “Bij mijn weten zal het met twintig terreinen het grootste padelcenter van de Benelux worden. Op de oude site Aviflora hebben we net geen 20.000 vierkante meter ter beschikking. Een padelterrein is 200 vierkante meter groot, aan de terreinen zelf en wat ruimte voor de wandelpaden zijn we dus al 4.500 vierkante meter kwijt. Maar we willen ook werken met een centre court . Een centraal terrein waarrond we tribunes zullen bouwen. We geloven immers dat het als competitiesport ook nog zal groeien. In Spanje is het na voetbal nu al de tweede sport. Maar competitie wordt altijd indoor gespeeld, zo moet je geen rekening houden met weerfactoren als een laagstaande zon of felle wind. Maar voor recreatieve spelers is dit een sport die je ook outdoor het hele jaar rond kan beoefenen. Enkel bij felle regen is het wat moeilijker.”

“Tegen september 2022 willen we er al padel spelen”

De core business van Padel Dôme wordt uiteraard padel. “Maar we willen er een echt sportcentrum van maken. Een place to be voor de actieve en passieve sportliefhebber. Zo willen we er ook een fitnessruimte in herbergen. En we dromen zelfs van een bowlingbaan. Uiteraard voorzien we ook horeca en een speeltuin voor de kinderen. Dat horecagedeelte moet centraal gelegen zijn, zodat je naar de sporters kan kijken. De aankoop is momenteel zo goed als rond, we gaan nu voor een vergunning. Daarvoor willen we meteen ook met de gemeente Ingelmunster aan tafel zitten. We willen immers ook voldoende parking voorzien, zorgen voor een goede ontsluiting en voor een goede verstandhouding met de buren. We willen dat in een mooie 3D-presentatie gieten en trachten daar al op één lijn te zitten met het gemeentebestuur, vóór we de vergunning indienen. Het wordt ook geen betonnen blok, het geheel moet ook mooi ogen. Met Padel Dôme willen we ook aan de Ingelmunstenaar een grote meerwaarde bieden. De site lag er nu al lang wat verloederd bij, straks moet het een nieuwe hotspot worden.”

Hype wordt blijvertje

Niettemin willen de ondernemers snel schakelen. “De vergunning binnenhalen zal enkele maanden in beslag nemen, maar we hopen eind dit jaar te beginnen bouwen en al ergens in september 2022 de deuren te kunnen openen. Daarvoor moet alles nog niet afgewerkt zijn, maar als we al kunnen spelen…”

Voor dit project ging Frederick Verhelst in zee met Herbert Herreman, die op tennis- en ondertussen ook padelvlak de nodige expertise heeft. “Padel is nu een hype, maar wordt een blijver. Je moet geen ervaring hebben als tennisser en na enkele keren spelen bereik je al een aanvaardbaar niveau. Je speelt het meestal twee tegen twee, het is ook een groepsgebeurtenis. In TC Isis zijn de terreinen voortdurend bezet, dat benadrukt het potentieel van de sport.”

Burgemeester Kurt windels: “We zijn pro, mits de nodige voorwaarden”

Het gemeentebestuur van Ingelmunster staat positief tegenover de plannen om de site Aviflora weer een recreatieve invulling te geven. “Ik heb al één formeel gesprek gehad met Frederick Verhelst van Smart Solutions. Maar plannen kregen we nog niet te zien, daarmee zijn ze nog bezig”, zegt Kurt Windels.

Uiteraard zal voor een eventuele vergunning ook aan wat voorwaarden moeten voldaan worden. “Voor een dergelijke exploitatie moeten we ook goed de mobiliteitsafwikkeling in de gaten houden. Er komen ook tamelijk grote gebouwen, dat zal in verhouding moeten staan met de buurt. In het verleden waren er al problemen rond geluidsoverlast en ook daar willen we een oplossing voor.” Dat de ontwikkelaars van de site de plannen eerst aan het gemeentebestuur gaan voorleggen, is blijkbaar gebruikelijk. “Met dergelijke vergunningsaanvragen gebeurt dat meestal. Dan kun je al wat naar elkaar toe groeien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.