Grootschalig woonproject aan Spoorweglaan goed voor honderd woongelegenheden

Schepenen Kristof Chanterie en Rik Soens op de bouwsite langs de Spoorweglaan waar een grote verkaveling plaatsvindt die goed is voor honderd woongelegenheden. © DJW
Redactie KW

Het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling (Wagso) is momenteel bezig met de voorbereiding van het grootschalig woonproject aan de Spoorweglaan in Sint-Eloois-Vijve. Er worden zo’n honderd woongelegenheden voorzien. Schepen Kristof Chanterie, ook voorzitter van Wagso en schepen van Woonbeleid Rik Soens verduidelijken dat het een project inspeelt op de vraag naar betaalbaar wonen.

“De werken beginnen halfweg augustus”, steken de beide schepenen van wal. Het eerste deelproject gaat over ruimte voor 42 woningen in halfopen bebouwing waarvoor Wagso de loten bouwgrond verkoopt aan prijzen tussen de 185 euro en 225 euro per vierkante meter. Op die gronden mogen de kopers zelf een woning optrekken die vrij is van bouwpromotor maar wel dient te beantwoorden aan de stedenbouwkundige regelgeving. Wij mikken vooral op jonge gezinnen die in het Waregemse naar betaalbare bouwgrond aan het zoeken zijn.”

Instapklare woningen

Daarnaast zijn er twee andere projectzones: de eerste is goed voor 24 geschakelde gezinswoningen in autovrije straten, de tweede voor tien parkwoningen. Voor allebei zijn carports voorzien en verloopt de afwerking volgens het sleutel-op-de-deur principe. Dat wil zeggen: instapklaar, hoewel de koper wijzigingen kan laten aanbrengen. Prijszetting gebeurt op basis van de ligging van de aangeboden loten en er wordt een bouwpromotor aangesteld door Wagso.

“Ten slotte komen er ook twee appartementsblokken van elk twaalf woongelegenheden. Dit deelproject is in handen van sociale bouwmaatschappij Helpt Elkander en/of het OCMW. Er is nood aan dergelijke sociale flats. Voor de verkoop van de gronden werkt Wagso met een kandidatenregister en moeten de kandidaat-kopers aan verschillende voorwaarden voldoen. De verkoop gebeurt in twee fases. De eerste fase bestaat uit de tien loten langs de Spoorweglaan, de tweede fase zijn de overige loten en de projectzones.”

Nieuwe kazerne

Op hetzelfde terrein tussen de Gentseweg, Expressweg, Spoorweglaan en Schoendalestraat wordt de komende jaren tegenover hamburgerketen Quick (Gentseweg) ook een nieuwe brandweerkazerne gebouwd. De bouw kost de stad Waregem rond de drie miljoen euro. De hulpverleningszone Fluvia zal de nieuwe kazerne huren. (Door Jan Decock)

Alle informatie, voorwaarden, stedenbouwkundige voorschriften en mogelijkheid tot registratie als kandidaat vind je terug op www.wagso.be/spoorweglaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier