Groot terras op Grote Markt tijdens Batjes in Roeselare, animatie in centrumstraten

Vorig jaar kwam er last minute een plankenvloer op de Grote Markt en werd zo een terras gecreëerd. Dat smaakte toen al naar meer, het terras zal dit jaar enkele weken blijven. (foto SB)© Stefaan Beel
Vorig jaar kwam er last minute een plankenvloer op de Grote Markt en werd zo een terras gecreëerd. Dat smaakte toen al naar meer, het terras zal dit jaar enkele weken blijven. (foto SB)© Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De zomer van 2021 wordt nog niet zoals die van 2019, maar sowieso beter dan die van 2020. De stad doet er alles aan om de activiteiten te laten plaatsvinden, al dan niet in afgeslankte vorm. Van de jaarlijkse Batjes aan het begin van de zomer tot het Trax Festival eind augustus. “De angstcultuur moet wijken voor een ontmoetingscultuur van voorzichtigheid. We willen organisatoren het vertrouwen geven om op een veilige manier hun activiteit te organiseren”, aldus burgemeester Kris Declercq.

Nee, de zomer wordt niet zoals gebruikelijk geopend aan ‘t Vat van Rodenbach. Daarvoor is het nog iets te vroeg, maar dat wil niet zeggen dat de zomer geen succes kan worden. De stad heeft de intentie om de vele evenementen waar mogelijk te laten plaatsvinden, afhankelijk van de geldende coronamaatregelen. “Al is dat niet altijd vanzelfsprekend”, vertelt burgemeester Kris Declercq. “Als lokale overheid wordt de creativiteit en vindingrijkheid danig op de proef gesteld door tal van onduidelijkheden. Is een EK-feest een horecagelegenheid of een evenement? Hetzelfde geldt voor een vipdorp bij de koers. Net zoals er onduidelijkheid is over hoeveel personen er nu precies aanwezig mogen zijn op een evenement. Het stuurt de voorbereidingen in de war, maar als stad proberen we niet bij de pakken te blijven zitten en werken we tal van scenario’s uit.”

Te beginnen bij de Batjes tijdens het laatste weekend van juni. “Het is duidelijk dat de Batjes nog niet zoals gewoonlijk zullen zijn, dat betekent dus ook zonder ‘t Vat van Rodenbach op vrijdagavond”, aldus Kris Declercq. “Op vrijdagavond zullen we wel een soort van opening voorzien, maar dan eerder ludiek. Bedoeling is om op een veilige manier samen te klinken op de start van het Batjesweekend. Dat gebeurt op de Grote Markt die net als vorig jaar wordt omgetoverd tot één gezellig terras. Het is de bedoeling om er samen met de horecazaken een zomers terras van te maken. Tijdens het Batjesweekend, maar ook de weken daarna. De exacte duur is nog niet bekend, maar sowieso zal het terras enkele weken blijven liggen.”

“We kiezen er bewust voor om geen extra pop-up bars van externen toe te laten in Roeselare: we moeten investeren in onze horeca en we doen dit met extra terrassen, door geen terrasbelasting te heffen, met subsidies en met onze dienst economie die onze horeca en handelaars met raad en daad bijstaat.”

Mobiele acts

“In plaats van statische optredens kiezen we voor mobiele acts, van straatacteur tot accordeonist, die, onder meer tijdens de Batjes, de nodige sfeer in het centrum brengen. Hoofdbedoeling is om lokale handelaars en horeca een duwtje in de rug te geven, zeker na een van de moeilijkste periodes ooit. Op zaterdag 26 en zondag 27 juni zal het centrum ook verkeersvrij zijn. Gemeenschapswachten en onze veiligheidsdiensten waken erover dat alles veilig kan verlopen.”

De stad zal er alles aan doen om het volk tijdens het Batjesweekend veilig door de centrumstraten te loodsen. Op zaterdag en zondag wordt het centrum alvast deels verkeersvrij gemaakt. (foto SB)© Stefaan Beel
De stad zal er alles aan doen om het volk tijdens het Batjesweekend veilig door de centrumstraten te loodsen. Op zaterdag en zondag wordt het centrum alvast deels verkeersvrij gemaakt. (foto SB)© Stefaan Beel

De Batjes zijn normaal de opener van een goed gevulde zomer. “Komende zomer zal nog niet zijn zoals die van 2019, maar sowieso beter dan die van vorig jaar”, gaat Kris Declercq verder. “We weten nog niet in welke vorm alles zal plaatsvinden, maar we zijn op een punt beland waarbij de angstcultuur moet wijken voor een voorzichtige ontmoetingscultuur. Onze betrachting is dan ook om de vaste waarden toch te organiseren, al dan niet in aangepaste vorm. Alle organisatoren hebben we onze steun toegezegd, op voorwaarde dat het coronaveilig kan. We willen de lokale organisatoren vertrouwen geven en niet zomaar alles afschaffen, ook al is dat het gemakkelijkst.”

“Het is gemakkelijk om alles per definitie af te gelasten, maar dat willen we niet”

“Normaal zou het de zomer van Albrecht Rodenbach moeten worden, maar heel wat geplande activiteiten kunnen niet plaatsvinden. Daarom dat we er het jaar van Rodenbach van maken. Te beginnen op 23 juni, zijn overlijdensdatum, om een jaar later te eindigen. In de loop van het jaar zullen we tal van passende activiteiten organiseren.”

Natourcriterium

“In juli hebben we normaal ook het Natourcriterium. Voorwaarde is uiteraard dat de organisatie dit zelf ook wil. We voeren hiervoor de nodige gesprekken om te bekijken hoe de wedstrijd met toeschouwers volgens de geldende maatregelen al dan niet kan plaatsvinden. Augustus is dan kermismaand met kermissen in Rumbeke, Beveren en Roeselare. Als het volgens de coronamaatregelen mag, dan zullen die gewoon plaatsvinden. De voorbereidingen zijn alvast volop aan de gang. Hetzelfde geldt voor het Trax Festival op het einde van de zomer. Ook daar zullen we bekijken welke aangepaste versie mogelijk is.”

“Ik hoop vooral dat onze vele verenigingen hun werking kunnen hervatten, van sportclub tot jeugdbeweging, van barbecue tot koor- en harmonieconcert. De verenigingen zijn enthousiast en willen opnieuw naar buiten komen, ze tonen ondernemerschap en dat willen we zoveel als mogelijk ondersteunen. Daarom dat we waar mogelijk met Roeselaarse partners samenwerken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier