GroenlandKip in beeld als overnemer van pluimveebedrijf Lammens

Pluimveebedrijf Lammens vroeg vorige week het faillissement aan, maar er is al snel een overnemer. © foto Kurt
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Pluimveeslachterij Lammens, vorige week nog failliet verklaard, is gered. Of toch gedeeltelijk. Curator Serge Carton bevestigt dat er een overnemer werd gevonden en zo zal toch een deel van de werknemers aan de slag kunnen blijven. De naam van de overnemer wordt nog niet vrijgegeven, maar er zijn bijzonder sterke aanwijzingen dat het gaat om het Nederlandse GroenlandKip.

Na de zware klap van vorige week, toen het faillissement werd bekendgemaakt, lijkt er nu toch enig positief nieuws te komen bij pluimveeslachterij Lammens in Wijnendale. Het ziet er namelijk naar uit dat minstens een deel van de werknemers binnenkort terug aan het werk kan.

Door curator Serge Carton, verbonden aan het Brugse advocatenkantoor Phibalex, werd ons immers bevestigd dat er een overnemer werd gevonden. “De intense en constructieve gesprekken resulteerden inderdaad in een akkoord. Maar het is nog zeer pril en donderdag was er nog een vergadering waarbij nog enkele praktische afspraken gemaakt werden”, zegt de curator. “We zullen dus pas vrijdag verder communiceren over welk bedrijf het gaat.”

Al langer gesprekken

Vorige week liet de vakbondsverantwoordelijke van het ACV ook al verstaan dat er ernstige gesprekken aan de gang waren over een overname. Er was toen sprake van een behoud van mogelijk 80 arbeidsplaatsen, ongeveer de helft dus. Dat aantal wilde de curator niet bevestigen. “Wij zijn als syndicale organisatie natuurlijk verheugd dat er toch op relatief korte termijn een overnemer werd gevonden”, klinkt het bij Marnic Willaert van het ACV.

“Het is ook wel zo dat de gesprekken hoogstwaarschijnlijk al een hele tijd – zelfs al voor het faillissement – aan de gang waren, gezien Lammens al lange tijd in moeilijke papieren zat en een overnemer zocht. Deze week nog zat ik samen met de curatoren, maar ze wilden ook aan ons als syndicale organisatie nog niet vertellen over welk bedrijf het juist gaat. Ik heb alleszins weet van drie bedrijven die interesse toonden en waarmee er besprekingen zijn gevoerd. In de eerste plaats met GroenlandKip, een groot Nederlands bedrijf. Er zijn daarnaast ook gesprekken geweest met Van-O-Bel uit Waregem en ten slotte ook met Plukon, een groot Nederlands bedrijf met ook vestigingen in België. Volgens mijn inschattingen waren de gesprekken met GroenlandKip het verste gevorderd. Daarmee heb ik nog niet gezegd dat zij de overnemer zijn, ik weet het immers niet zeker, maar de kans is natuurlijk wel reëel.”

Meerdere kandidaten

We belden zelf ook even rond en bij Van-O-Bel in Waregem werd bevestigd dat er inderdaad gesprekken geweest zijn, maar dat ze de voorbije dagen niets meer gehoord hebben van de curatoren. Ook niet nadat ze bekend maakten dat er een overnemer was gevonden. “Dus het zou wel erg vreemd zijn dat het nu voor ons zou zijn, als we nu nog niets hoorden van de curatoren, die stellen dat ze vrijdag zullen communiceren”, klonk het bij Van-O-Bel. Bij GroenlandKip en bij Plukon vonden we niemand bereid tot commentaar. Dat de kans heel groot is dat GroenlandKip effectief de overnemer is, blijkt ook uit recente uitspraken van crisismanager Koen Goossens op de gespecialiseerde website Pluimveeweb. Op die site werd GroenlandKip uit het Nederlandse Bodegraven, in de provincie Zuid- Holland, al genoemd als een ernstige overnamekandidaat. Het bedrijf is, net als de slachterij Esbro, onderdeel van de Duitse PHW Group. “Ik maakt er geen geheim van dat een Duits-Nederlandse groep al langer interesse had in een overname”, liet Goossens optekenen.

Moeilijke periode

GroenlandKip werd in 2013 opgericht. Het bedrijf verwerkt en verpakt kip- en poeliersproducten voor retailers, speciaalzaken en industrie. Bij het bedrijf gaan ze prat op hun zogenaamde ‘ketenkracht’ waardoor ze, ook doordat ze deel uitmaken van een grote groep, de regie hebben ‘van ei tot verpakte kip’. Voor Lammens zou het alvast een mooie oplossing zijn, want de pluimveeslachterij zat al langer in slechte papieren. Het bedrijf stapelde de jongste maanden en jaren de schulden op en daar kwam ook nog eens bij dat het geplaagd werd door problemen rond voedselveiligheid.

Op vraag van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) werd het bedrijf meerdere keren gesloten. Meest recent nog eind december vorig jaar tot eind januari van dit jaar. Het bedrijf werd zelfs twee keer via een zogenaamde WCO-procedure beschermd tegen schuldeisers en vorig jaar werd 65 procent van de schulden kwijtgescholden, maar ook dat kon het bedrijf niet meer redden. Nu is het uitkijken welke toekomst de overnemer het bedrijf zal brengen. Met de overname zou een bedrag van vier à vijf miljoen euro gemoeid zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier