"We garanderen met onze nieuw verwerkingsproces, dat we in overleg met het Instituut voor Landbouw en Visserij in Melle ontwikkelden, een bewaartijd van ongepelde, verpakte garnaal tussen de 8 en 10 dagen", zegt de Oostendse reder ter visserij Willy Versluys die...

"We garanderen met onze nieuw verwerkingsproces, dat we in overleg met het Instituut voor Landbouw en Visserij in Melle ontwikkelden, een bewaartijd van ongepelde, verpakte garnaal tussen de 8 en 10 dagen", zegt de Oostendse reder ter visserij Willy Versluys die eerder ook al de Purusgarnaal als erkend streekproduct op de markt zette. Opmerkelijk bij het nieuwe verwerkingsprocedé is dat de garnaal niet meer aan boord gekookt wordt. "Nadat de garnaal gevangen en getrieerd is, komt hij nog levend aan de wal en wordt hij verder aan land verwerkt: na het koken in zoutwater wordt de crangon in een paar minuten tijd afgekoeld in een bad van ijskoud zout water en na één uur uitlekken in de koelkast kan de garnaal onder beschermende atmosfeer direct verpakt worden." Daarbij kan het kookvat, voorzien van een warmtewisselaar op gas,ook gebruikt worden voor Noorse kreeftjes, wulken, schelpen, mosselen en het aanmaken van bouillons.Het project, dat beraamd werd op 200.000 euro, werd mogelijk gemaakt door de financiële medewerking van Europa ( EVF), de Vlaamse Overheid ( FIVA) en de Provincie West-Vlaanderen. De realisatie lag in handen van het ILVO ( eenheid Technologie en Voeding ) uit Melle en de firma Brevisco bvba van Versluys. Promotor van het project is de Vlaamse Visserij Vereniging CVBA.(ML)