Graveer-, stempel- en signalisatiebedrijf WP international is 75 jaar en werkte al voor Michael Jackson en Eddy Wally

Tilly Anseeuw staat al dertig jaar aan de zijde van haar man Peter Wyffels. (foto SB) © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Peter Wyffels, onder vrienden bekend als WP, staat al 34 jaar aan het hoofd van WP International dat dit jaar de 75ste verjaardag viert. Langs de Meensesteenweg is het graveer-, stempel- en signalisatiebedrijf ondertussen een vaste waarde geworden.

Ondertussen staat dus de derde generatie aan het hoofd van WP International. Gilbert Wyffels (86), de papa van Peter, nam destijds het bedrijf over van zijn zus die een generatie ouder was. Het bedrijf situeerde zich lange tijd in de Tumulusstraat, maar sinds 2008 heeft het de intrek genomen in de Meensesteenweg 304, pal naast Roularta waar jarenlang restaurant Rijselpoort was gevestigd. “Toen het bedrijf in 1946 startte, werden er stempels en gravuren gemaakt en was het ook een drukkerij. Er werd vooral voor overheidsinstanties gewerkt. Mijn vader, die in 1969 de zaak overnam, heeft die uitgebouwd tot de grootste stempelmaker van België. Zelf heb ik in 1987 het bedrijf overgenomen. Mijn zus Annemie en haar man Kris hebben de drukkerij en rubberstempelactiviteiten overgenomen en zitten met hun bedrijf ook in Roeselare.”

Signalisatie bij werken aan de weg is het enige wat wij niét doen

Van opleiding is Peter Wyffels ingenieur elektronica en meteen drukte hij in 1987 zijn stempel – om in het vakjargon te blijven – op de zaak. “Mijn vader heeft me nog enige tijd met raad en daad bijgestaan, maar zowel qua productie als marketing kon ik onmiddellijk mijn eigen ideeën implementeren. Omdat ik van in het begin internationaal wou doorbreken, werd de nieuwe firmanaam WP International. Zelf word ik door heel wat mensen gewoon met ‘WP’ aangesproken.”

Michael Jackson

WP international is gespecialiseerd in gravuren en gebouwensignalisatie. “Het graveren gebeurt op alle manieren, zowel handmatig als machinaal door onze meester-graveurs. Dat kan gaan van een naamplaat van een dokter tot grote inhuldigingsplaten bij monumenten. We graveren ook matrijzen, slagstempels en brandstempels. Maar we werken ook op maat. Als iemand een unieke dure balpen of aansteker wil laten graveren zullen wij dat doen en toen de naamplaat van Eddy Wally werd gestolen, wellicht door een souvenirjager, mochten wij nogmaals de nieuwe maken. We mochten wel al vaker voor de showbusiness werken. De zangmicro van zanger Christoff werd door ons gegraveerd, we graveerden de award voor Michael Jackson, maar ook voor de filmwereld hebben we al heel wat rekwisieten mogen bewerken.”

WP International is vooral een signalisatiebedrijf geworden. “Mensen denken daarbij vaak aan signalisatie bij werken op de openbare weg, maar dat is het enige wat we eigenlijk niet doen. Onze business is echt gebouwensignalisatie. We vervullen vaak grote signalisatie-opdrachten in ziekenhuizen, woonzorgcentra, openbare gebouwen…, maar ook kleinere kantoren of bedrijven nemen we voor onze rekening. Bij alles wat bewegwijzering is, rond , in én op gebouwen, kunnen wij van dienst zijn. Van buiten op de parking tot de noodsignalisatie binnen: we nemen alles voor onze rekening. Recent haalden we nog een vrij grote, maar vooral ingewikkelde opdracht binnen voor buitenbewegwijzering. We werkten al vaker voor stad Roeselare zoals bijvoorbeeld de site van Trax, het stadhuis, de Expohallen, maar evengoed vind je ons aan de andere kant van het land in Antwerpen, Landen, Durbuy of hartje Brussel. In Durbuy deden we onlangs o.a. de Sanglier des Ardennes. We opereren grotendeels wel in België, maar vaak hebben we ook buitenlandse opdrachten. Vooral zaken die nog kunnen worden opgestuurd per koerier gaan alle richtingen van de wereld uit.”

Watersporter

Peters echtgenote Tilly Anseeuw staat ook al 30 jaar aan zijn zijde in het bedrijf. “Ik nam het roer over van mijn vader toen hij 53 jaar was, ik hoopte misschien ook te kunnen stoppen op die leeftijd, maar ben er ondertussen al 58 (lacht). Onze dochter Céleste is momenteel aan de slag als arts in AZ Damiaan in Oostende. Maar ze komt na de zomer naar Hooglede in een huisartsenpraktijk. Onze zoon Peter Junior Wyffels studeerde net af als handelsingenieur ‘finance’. De wereld ligt aan zijn voeten.”

“Wat hij gaat doen weet hij nog niet. Hij moet vooral doen wat hij zelf graag wil. Als hij zou beslissen de zaak over te nemen is er één iets al gemakkelijk: gezien hij dezelfde initialen heeft als ik , zou het bedrijf niet moeten veranderen van naam.” (lacht)

Peter Wyffels (senior) is ook een actief figuur in het Roeselaarse, hij maakt o.a. deel uit van Rotary Mercurius en is een multigetalenteerd recreatief sporter, met watersport bovenaan aan de top. Deze hobby liep dan weer wat uit de hand.

“Ik heb sinds 1997 een eigen maritiem expertisebureau. Ik ben in 2016 na een vierjarige opleiding ook nog eens ISO 9001 full certified Yacht Surveyor en Taxateur geworden, om bij ongevallen met boten de schade vast te stellen en/of te ramen. Ik voer voor verzekeringsmaatschappijen ook waardebepalingen van jachten uit . Eens ik met pensioen ben of aan de zijlijn sta, zal ik daar nog meer tijd kunnen in steken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier