Goliath verslaat duizenden bezoekers op Open Wervendag in Oostende

Redactie KW

Zondag is in de haven van Oostende het hefeiland Goliath van zeebouwer Deme te bezoeken tijdens Open Wervendag.

Al vanaf 10 uur rijden de bussen af en aan op de kade nabij de Rebo-site in de Oostendse haven waar de Goliath ligt aangemeerd. De bezoekers kunnen via een vaste route het vaartuig bezoeken en krijgen op diverse locaties uitleg.

Het hefeiland, dat zich op 4 palen of studs van 79 meter hoog kan vastzetten in de zeebodem, is 60 meter lang heeft een kraan aan boord die 400 ton kan hijsen. Het vaartuig wordt wereldwijd vooral ingezet bij de bouw en het onderhoud van windturbines op zee. De bemanning bestaat uit 60 man in de divisies dek, machine en keuken. Ze blijven 6 weken aan boord en werken in shifts van 12 uur.

De Goliath kan tot 2.000 ton aan boord laden op een opendek van 1.760 vierkante meter. Op het werkveld zet het werkplatform zich vast via 4 hydraulische cilinders op de 4 studs die elk 300 ton wegen. Na Open Wervendag wordt het platform naar Vlissingen gesleept en vertrekt zondag aan boord van een vrachtschip richting China voor een volgende opdracht. De Goliath is nog tot 18 uur te bezoeken.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.