GFT-verwerkingsinstallatie van IVVO voorziet bijna 2.000 gezinnen van elektriciteit

De GFT-installatie van IVVO voorziet 2.000 gezinnen van elektriciteit. © EG
Redactie KW

Vanuit het GFT-afval dat IVVO bij u thuis ophaalt, wordt er in de installatie groene stroom en compost geproduceerd. De voorbije jaren heeft IVVO de GFT-installatie steeds fijner afgesteld en verder geoptimaliseerd, waardoor die in 2019 uitstekende cijfers kan voorleggen.

“In vier jaar tijd is de productie van energie met 35,8 procent gestegen, goed voor 6.777.000 kWh. Hierdoor konden we het voorbije jaar voor maar liefst 1.936 gezinnen energie produceren, waarvan 52 procent op het net geïnjecteerd“, aldus voorzitter Valentijn Despeghel. “In het energieverhaal van 2019 werd er vooral ingezet op het verder hergebruiken van restwarmte. Zo kon ongeveer 70 procent van de restwarmte nuttig toegepast worden om onder andere onze bedrijfsgebouwen te verwarmen. Het afvalwater dampen we in tot kraakhelder water, welke in het composteringsproces hergebruikt kan worden.”

“Volgens ons is er nog ruimte om meer GFT-afval in te zamelen”

“Naast de optimalisaties hebben we ook de aanvoer verder verbeterd. Deze is afkomstig van ons eigen IVVO-werkingsgebied alsook van andere afvalintercommunales. De verhoogde aanvoer in 2019 resulteerde in ruim 40.000 ton organisch afval en 11.250 ton groenafval. Dit afval hebben we omgezet in ongeveer 14.000 ton compost van uitstekende VLACO-kwaliteit, met sterke bodemverbeterende eigenschappen. Volgens ons is er nog ruimte om meer GFT-afval in te zamelen gezien de uitbreiding van de GFT-definitie met keukenafval”, zegt exploitatieverantwoordelijke Johan Del’haye.

Herinvesteringen

“Onze compost is erg gegeerd in land- en tuinbouw, in onze gemeenten en bij particulieren. De laatste jaren is de opgebouwde winterstock in het voorjaar steeds volledig weg, waardoor een kleine wachttijd ontstaat voor nieuwe bestellingen. Waar in de beginjaren de GFT-installatie het financieel moeilijk had, is die op vandaag ook financieel sterk geworden. Al meerdere jaren weet de installatie zich netjes terug te betalen. Goed nieuws voor de 12 gemeenten die aandeelhouder zijn van deze technisch hoogstaande installatie, die organisch afval recycleert volgens de best beschikbare technieken. Door regelmatige herinvesteringen blijft ze voldoen aan de huidige technische standaarden en is ze klaar voor de toekomst.”

Verdere info inzake aanvragen voor GFT-containers of compost kunnen via www.ivvo.be of info@ivvo.be. (EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten