Gewezen Barco-topman Jean-Pierre Tanghe overleden op 68-jarige leeftijd

Wijlen JP Tanghe, jarenlang het gezicht van Barco. © Kurt Desplenter
Redactie KW

Vorige week vrijdagmorgen is Jean-Pierre Tanghe op 68-jarige leeftijd in het AZ Groeninge in Kortrijk overleden. Hij begon zijn beroepsloopbaan als leraar talen en klom op tot topman bij het Kortrijkse technologiebedrijf Barco, waar hij meer dan 20 jaar zowat het gezicht was.

Jean-Pierre Tanghe – bij velen kortweg bekend als ‘JP Tanghe’ – groeide op in Bissegem en woonde sinds 1975 in Heule. Van opleiding was hij master in de filosofie en literatuur (KU Leuven). Vanaf 1973 werd hij leraar Nederlands en Engels aan het Izegemse Sint-Jozefscollege. In 1982 stapte hij over naar de koepel van het Katholiek Onderwijs als vso-coördinator. In die periode kreeg hij een beurs om in de Verenigde Staten na te gaan hoe onderwijs en maatschappij op elkaar afgestemd waren. Hij deed er ook veel marketingkennis op. In 1989 publiceerde hij een boek met als titel ‘De Glazen School: doelgroepenbeleid in het onderwijs’.

In 1988 stapte Jean-Pierre Tanghe over naar het bedrijfsleven. Hij was enkele jaren human resources-directeur bij het machinebedrijf LVD in Gullegem en in 1991 ging hij dezelfde functie uitoefenen bij Barco in Kortrijk, eerst bij Barco Graphics, daarna bij de Groep. Hij zou er de rest van zijn loopbaan blijven. Hij stond onder meer in voor aanwervingen en opleiding. Nadien was hij vanaf 1998 investor relations-directeur en wereldwijd communicatiedirecteur en woordvoerder.

Jarenlang was hij zowat 90 procent van de tijd in het buitenland. Hij eindigde er zijn loopbaan als senior vice president. In het domein investor relations legde hij zich onder meer toe op Canada als land dat openstond voor technologische innovatie. Later werd hij trouwens voorzitter van de Kamer van Koophandel Canada-België-Luxemburg. Na zijn pensioen bij Barco runde hij nog een eigen consultingbedrijf. Hij was ook medeoprichter van ISG – International School Ghent.

In 2016 was Jean-Pierre Tanghe na het vertrek van Stephan Adriaenssens nog een tijdlang interimdirecteur van Voka West-Vlaanderen. Hij was ook nog bestuurder van de bedrijvenzone Kortrijk-Noord en van het Bedrijvencentrum Regio Kortrijk.

Jean-Pierre Tanghe, die bekend was als een joviale en aimabele man, was getrouwd met Riet Debrouwere, was vader van Lynn (getrouwd met Dimitri Larmuseau, Gentbrugge) en Jill (getrouwd met Werner Overdulve, Sint-Eloois-Winkel) en opa van hun kinderen.

(NOM-Begr. Sereni-Debonné Heule)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier