Gele Hesjes Kortrijk komen voor tweede keer op straat

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zaterdag ‘belemmerden’ de Gele Hesjes Kortrijk op een ludieke wijze het verkeer aan de rotonde aan de Zwevegemsestraat. Ze deden dit door traag over en weer te wandelen op het zebrapad.

Na een eerdere actie aan de Kluifrotonde enkele weken geleden trokken de Gele Hesjes nu naar de rotonde aan de Zwevegemsestraat en Sint-Denijsestraat. “De plaats is goed gekozen denken we: pal aan de ingang naar K in Kortrijk waar iedereen nog een geschenkpakje wil kopen. We willen het verkeer niet platleggen of hinderen, enkel een beetje vertraging laten oplopen om zo onze actie in de kijker te zetten. We blijven opkomen tegen de accijnsprijzen, tegen de hoge kosten van levensonderhoud zoals water en elektriciteit en duurdere medicatie. Maar het is ook meer dan dat. Je merkt dat ‘armoede’ breder en dieper de mensen raakt. Alles wordt duurder en veel mensen – die het anders redelijk goed hadden – kunnen ook al niet meer betalen. Hun budget is op. Daardoor kunnen veel mensen zelfs geen pakje meer kopen noch facturen betalen en komen ze zeer moeilijk rond. Daarom vragen we meer rechtvaardige prijzen”, zeggen Joris, Kimmieboy, Marc, Niels, Sam en Yves.

Kimmieboy toont een pakket facturen.
Kimmieboy toont een pakket facturen. “Dat is een pakketje voor de echte Kortrijkzaan.”© JVGK

De actie was vooraf aangevraagd en goedgekeurd en verliep onder disreet toezicht van een agent in burger en twee motorrijders van de politie. “We hebben vooraf overleg gepleegd en duidelijke afspraken gemaakt met de politiediensten. Zo kan alles op een rustige, ludieke wijze verlopen”, zegt nationaal coördinator Benny D’Hespeel. “Ze mogen de wagens niet tegenhouden door stil te staan op het zebrapad, ze moeten doorlopen. Wij staan hier voor ieders veiligheid”, zegt de agent in burger.

(Peter Van Herzeele/foto’s en video JVGK)

https://www.youtube.com/watch?v=BddtDQA5N3s

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier