Geitenmelkerij gooit deuren open: “We hebben onze geitjes van toen ze nog lammetjes waren”

© gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op zondag 15 september heeft overal in Vlaanderen de Dag van de Landbouw plaats. Zo ook in Hulste. Daar ben je welkom bij melkgeitenhouderij De Muizelhoeve aan de Aardappelstraat 2A.

Door Peter Van Herzeele

Tijdens de Dag van de Landbouw, een jaarlijks terugkerend initiatief van de Boerenbond en de Landelijke Gilden, krijgt iedereen de kans een kijkje te nemen achter de schermen van de hedendaagse land- en tuinbouw. Zo kan men een beeld vormen van de verschillende productieprocessen, methodes en de manier van leven in de boerderijen. Ook geitenmelkerij De Muizelhoeve in Hulste zet de deuren open. Schepen van Landbouw Kathleen Duchi is tevreden: “Wij vinden het belangrijk om onze ambachtelijke landbouwers in de kijker te plaatsen. Initiatieven als Dag van de Landbouw zijn dan ook zeer welkom.”

In 2016 startten Wauter en Kathy Bohez-Decruyenaere met een melkgeitenbedrijf. “De lammeren die we kochten, hebben we in hun pas gebouwde opfokstal opgekweekt tot die het jaar nadien zelf lammerden. Daarna kon het melken beginnen in een tweede gloednieuwe melkstal”, zegt het echtpaar. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot 650 melkgeiten, die dagelijks twee keer gemolken worden. “De lammetjes hebben comfortabele hokken met vloerverwarming. In het begin krijgen ze melk met de papfles. Zodra ze zelf kunnen drinken, verhuizen ze naar een groepsstal, waar het met 18 graden altijd aangenaam warm is. Wanneer de geitjes ongeveer acht weken oud zijn en zo’n 12 kilo wegen, verhuizen ze dan naar de grote afdeling.”

Wauter en Kathy leveren de melk van de geiten aan kaasmakerij Capra in Halen. “Geitenmelk en geitenmelkproducten worden steeds populairder, dus was het een bewuste keuze om hierop in te zetten toen ook onze twee zonen Adriaan en Willem in het bedrijf kwamen.”

Plattelandsklassen

Geiten melken is in De Muizelhoeve overigens niet de enige activiteit. “Op de akkers rond de hoeve telen we gras, klaver en graan als voeder voor onze dieren. Tijdens de Dag van de Landbouw kan je het parcours met infobordjes volgen. Zo kom je alles te weten over de huisvesting en voeding van onze melkgeiten. Ook voor de kinderen valt er heel wat te beleven”, belooft Adriaan. “Er wordt een educatieve stand van Plattelandsklassen voorzien waarop er educatieve pakketjes worden uitgedeeld op vertoon van de lerarenkaart.” Er zal op de boerderij een korte activiteit begeleid worden in het kader van STEM, de richting wetenschap en techniek.

Landelijke Gilde, KVLV en KLJ Hulste-Bavikhove zorgen voor een hapje en een drankje. Op 15 september is de De Muizelhoeve open 10 tot 18 uur.

www.dagvandelandbouw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier