Geen stormloop voor solden in Oostendse winkelstraten: “Niemand wil alleen shoppen”

Drukte in de Kapellestraat zondagnamiddag.© Peter Maenhoudt
Drukte in de Kapellestraat zondagnamiddag.© Peter Maenhoudt
Gillian Lowyck

Wie door de Oostendse winkelstraten wandelt, heeft het vast al gemerkt: er loopt een pak minder volk dan andere jaren tijdens de koopjesperiode. Grote boosdoener is uiteraard de coronacrisis, al spelen de weersomstandigheden ook een rol. En dat de solden begonnen op een maandag hielp ook niet. De solden worden verlengd tot 14 februari, maar of dat veel soelaas zal bieden, is nog maar de vraag. Zeker als de coronamaatregelen in de winkelstraten nog tot de paasvakantie aanhouden.

Volk of geen volk, de coronamaatregelen die al een hele tijd van kracht zijn in de winkelstraten, worden goed opgevolgd. Eenrichtingsverkeer, mondmasker op, handen ontsmetten. Stewards van de stad Oostende leiden alles in goede banen, maar kunnen de situatie momenteel probleemloos meester. Normaal gezien is het elk weekend op de koppen lopen in de Oostendse winkelstraten tijdens de wintersolden, maar dit jaar blijft het rustig. En wie tijdens de week gaat shoppen, ziet er al helemaal niet veel volk. De kortingen zijn nochtans van bij het begin al heel hoog. De handelaars hebben nog heel wat stock door de verplichte sluitingen en bieden meteen interessante koopjes aan.

35 procent minder

Drie weken ver in het nieuwe jaar is duidelijk dat de wintersolden dit jaar geen succes zijn. “Tot nu toe is er tot 35 procent minder verkoop in vergelijking met vorig jaar”, licht Stijn Van den Abbeele, voorzitter van Unizo Oostende, toe. “De trend is algemeen, we zien een mindere verkoop in alle sectoren. En dat terwijl er erg grote kortingen gegeven worden. Veel handelaars zijn gestart aan min vijftig procent en we zien nu al kortingen tot zeventig procent.”

De coronamaatregelen in de winkelstraten worden alvast zeker tot de paasvakantie aangehouden

Volgens Van den Abbeele is de coronacrisis de grote boosdoener. “Het alleen shoppen is een ramp”, zegt hij. “Vooral in mannenzaken horen we dat dit een groot probleem is. Het is voor iedereen leuker om met twee te gaan winkelen, iets te passen en elkaar te helpen. Daarnaast werken heel veel mensen momenteel van thuis uit. Dan heb je niet zo snel pakweg een nieuwe jas nodig.”

“Ook het slechte weer speelt zeker mee”, gaat de Unizo-voorzitter verder. “De solden zijn bovendien op een maandag gestart, dat is sowieso niet goed. De komende weken kunnen dit niet meer goedmaken, maar uiteraard blijven we hopen op verbetering.”

Webshops

De stad Oostende en het Economisch Huis zetten ondertussen tal van acties op het getouw om de handelaars te steunen. “De solden leiden inderdaad niet tot een stormloop”, bevestigt schepen en voorzitter van het Economisch Huis Charlotte Verkeyn (N-VA). “De koopjesperiode is op een maandag begonnen, funshoppen mag niet… En dat terwijl er toch meteen grote kortingen worden aangeboden.”

De stad pakte – naast de Oostendebon die ieder gezin in de brievenbus kreeg – onder meer uit met de #ikkoopinoostende-cheque. Die cadeaubon kan je gebruiken bij heel wat deelnemende lokale handelaars. “We hebben die cheque in augustus gelanceerd. Vorig jaar verkochten we er 779 exemplaren van. Dat is in de lijn van de verwachtingen”, weet Verkeyn.

De Kapellestraat zondagnamiddag.©Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt
De Kapellestraat zondagnamiddag.©Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt

Het Economisch Huis lanceerde vorig jaar ook een tool voor Oostendse handelaars om snel en eenvoudig een webshop aan te maken. Een webshop is zeker in coronatijden een grote meerwaarde. “In december zaten we aan twaalf opgestarte webwinkels”, gaat Verkeyn verder. “In januari lanceren we hiervoor een tweede oproep en maken we extra promotie. Momenteel zijn we volop bezig met het organiseren van het digitale autosalon. Daar is het nu alle hens aan dek. Voorlopig plannen we geen nieuwe acties, maar ik denk dat we de laatste tijd wel bewezen hebben dat dat zeker geen probleem is.”

Crowd control

Dat het nooit té druk mag worden in de winkelstraten, speelt ongetwijfeld ook mee bij de mindere verkoop tijdens de solden. Stad Oostende zet hiervoor in op crowd control. De twee drukste winkelstraten, de Adolf Buylstraat en de Kapellestraat, worden continu gemonitord. “Tot nu toe hebben we slechts één keer moeten ingrijpen”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Tijdens de kerstvakantie hebben we de Kapellestraat een uur lang moeten afsluiten. Momenteel is het rustig en is het niet nodig om in te grijpen. Al zijn we wel extra alert door het verhoogde aantal besmettingen de laatste dagen.”

“Tijdens weekdagen zetten we ’s middags vijf stewards in die alles in goede banen leiden”, gaat Tommelein verder. “Tijdens het weekend staan er zeven mensen, zowel ’s morgens als in de namiddag. Zij zorgen vooral dat mensen de mondmaskerplicht naleven, de wandelrichting respecteren… Dat is allemaal geen probleem. De meeste mensen volgen de maatregelen goed op. De regel om alleen te gaan shoppen? Dat is de verantwoordelijkheid van de winkeluitbaters zelf. Het is onhaalbaar voor de stewards om dat allemaal te controleren.”

Tommelein roept de mensen wel op om enkel naar de winkels te gaan als ze er effectief iets willen kopen. “We merken dat er veel mensen gewoon door de straten wandelen. Ik wil dan ook met aandrang vragen enkel naar de winkelstraten te gaan als je er effectief moet zijn.”

De coronamaatregelen in de winkelstraten worden alvast zeker tot de paasvakantie aangehouden.

Charlotte Van Eeghem (baby- en kinderwinkel Lolotte): “Alle spullen die ik op Instagram zette, zijn de deur uit”

Charlotte Van Eeghem van Lolotte.© PM
Charlotte Van Eeghem van Lolotte.© PM

Charlotte Van Eeghem baat in de Christinastraat Lolotte uit, een hippe conceptstore met spullen voor baby’s en kinderen. “De solden zijn dit jaar niet geweldig”, vertelt ze. “Het is sowieso een rare soldenperiode. Door de coronamaatregelen blijven veel mensen thuis. Er komen altijd wel klanten natuurlijk, maar toch veel minder dan anders. Mondmasker dragen, afstand houden… Daardoor hebben mensen geen zin om naar de winkels te gaan. En dat je niet met twee mag winkelen, houdt ook veel mensen thuis. Dat je geen spullen uit de solden terug kan brengen, helpt ook niet.”

Lolotte heeft ook een goed draaiende webshop. “Zeker in de eerste lockdown hebben we goed online gewerkt. Maar nu is er wat overaanbod, heb ik de indruk”, zegt Charlotte. “Toch merk ik dat veel mensen nog altijd liever naar de winkel zelf komen. Ook jongere mensen, daar verbaas ik me wel over. Dit weekend heb ik voor het eerst via Instagram Stories verkocht en dat was echt een succes. Ik plaatste foto’s van wat er nog beschikbaar was en alles wat ik gepost heb, is weg! Dat zal ik nu dus zeker nog eens herhalen. We moeten creatief zijn in deze moeilijke omstandigheden, hé.”

Joy Dusbaba (Menz mannenmode): “Dankzij vaste klanten kunnen we niet klagen”

Joy Dusbaba van Menz.© PM
Joy Dusbaba van Menz.© PM

In de Jozef II-straat baat Joy Dusbaba Menz uit. De winkel specialiseert zich in mannenmode. Iets verder in de straat baat hij samen met Jessica Vermeersch ook nog de kinderkledijwinkel Kidz uit. “Eerlijk gezegd mogen wij niet klagen over de solden tot nu toe”, zegt Joy.

“We hadden voor de start van de koopjesperiode ook niet zo veel over. We hebben veel geluk dat we een trouw vast cliënteel hebben. Ook in Kidz vlot de verkoop. Door corona komen de zomercollecties iets later aan dan anders, dus nu kunnen we ons volledig focussen op de solden. In de week is het iets rustiger dan anders. Ik hoor wel dat het in de Kapellestraat veel slechter verloopt. We missen de dagjestoeristen en tweedeverblijvers. De klanten volgen allemaal de maatregelen vlot op. Iedereen heeft er begrip voor en niemand maakt er problemen van. Dat vooral mannenzaken problemen ondervinden van de regel dat je alleen moet winkelen, merken we niet echt. Hier komen veel mannen ook alleen winkelen (lacht). Tijdens de eerste lockdown hebben we een webshop opgericht en die blijven we nu ook nog gebruiken. Al merk ik wel dat veel mensen eerst kijken op de site en dan toch gewoon naar de winkel komen.”

Koen Lenoir (Deweert Sport): “Veel over, hoewel we meteen startten met grote kortingen”

Koen Lenoir van Deweerdt Sport.© PM
Koen Lenoir van Deweerdt Sport.© PM

Deweert Sport in de Hendrik Serruyslaan verkoopt al jaren alles van sportmateriaal. Volgens zaakvoerder Koen Lenoir is het een slechte soldenperiode. “De omstandigheden zijn, zeker in vergelijking met vorig jaar, uiteraard heel moeilijk”, zegt hij. “We hebben momenteel nog vrij veel over, hoewel we meteen met grote kortingen gestart zijn. Wat het wel goed doet nu, is alles voor wandelen en fietsen. Spullen voor wintersport – die normaal in deze periode van het jaar vlot over de toonbank gaan – blijven dan weer liggen. Logisch natuurlijk als er niemand op reis vertrekt.”

Koen haalt het alleen moeten winkelen aan als een van de grootste oorzaken. “Al houdt niet iedereen zich aan die maatregel, het is de grootste drempel. Zeker voor mannen. Voor de rest volgt iedereen vlot alle maatregelen. Wat wij ongelooflijk missen, zijn de dagjestoeristen en tweedeverblijvers. Die blijven nu allemaal in hun kot”, zucht Koen. “Online verkopen wij wel een beetje, maar de meeste mensen komen het liefst naar de winkel. De resterende soldenperiode zal het verlies zeker niet goedmaken. De Oostendebon is wel een goede deal. Veel klanten maken er hier gebruik van.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier