Gediflora uit Oostnieuwkerke lanceert chrysantenbier

David Daenens van Gediflora is trots op zijn chrysantenbier. © Foto JCR
Philippe Verhaest

Chrysantenveredelaar Gediflora brengt Belgian Mum N°1 op de markt, een blond biertje dat met chrysantenextract gebrouwen is.

Gediflora uit de Schierveldestraat in Oostnieuwkerke (op de grens met Roeselare) doet aan het veredelen en vermeerderen van potchrysanten en wordt momenteel geleid door David Daenens en zijn echtgenote Elien Pieters.

Sinds kort beschikt het bedrijf zelfs over een eigen bier: de Belgian Mum N°1, een blond biertje van 6,5 graden alcoholvolume. “Elk jaar nemen we deel aan tal van beurzen. Om wat uit het pak te springen, hadden we voor dit jaar een eigen biertje laten brouwen, om onze bourgondische West-Vlaamse aard wat extra in de verf te zetten.”

Gediflora deed daarvoor beroep op de kunde van brouwerij ‘t Gaverhopke uit Harelbeke en liet 1.000 liter brouwen. “En daarvoor gebruiken we echte chrysanten”, zegt David trots. “We oogsten de bloemen, laten die drogen en nemen dan een extract. Dat wordt tijdens het brouwproces geïmplementeerd. De eerste 1.000 liter is ondertussen zo goed als uitverkocht, maar eind september starten we een tweede brouwsel op.”

David is van plan om het biertje ook aan het grote publiek aan te bieden. “Voorlopig is het enkel te bestellen via de website belgianmumbeer.be en hier in de zaak zelf. Maar waarom zouden we onze bieren in de toekomst niet in het gewone winkelcircuit kunnen aanbieden? Zeker tijdens de typische chrysantenperiode in oktober en november zou dat kunnen aanslaan.”

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier