Gebruiksruil voor door A11 ‘gedupeerde’ landbouwers is een feit (en primeur voor Vlaanderen)

Redactie KW

In de Brugse vestiging van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) werd vanavond de akte ondertekend van de gebruiksruil A11. Een primeur, want het is in Vlaanderen voor het eerst dat dit ruilprincipe wordt toegepast.

Dirk Van Buylaere (commissaris Comité tot Aankoop Brugge), Toon Denys (gedelegeerd bestuurder VLM), Hilde Van Leirsberghe (projectleider gebruiksruil A11) en Paul Kouckuyt (voorzitter ruilcomité). (Foto WK)

Door de aanleg van de autosnelweg A11 verliest een aantal landbouwbedrijven een deel van hun bedrijfsoppervlakte, terwijl van andere de gronden versnipperd komen te liggen. Het gaat om bedrijven in Knokke-Heist en Damme, gelegen langs weerszijden van de A11 tussen het Leopoldkanaal en Westkapelle.

Via ‘gebruiksruil’ krijgen deze gedupeerde landbouwers nu een voorlopige oplossing aangereikt. De bedoeling van die omruil is namelijk hun versnipperde landbouwgrond zoveel mogelijk te hergroeperen, en bij voorkeur ook zoveel mogelijk langs één en dezelfde kant van die nieuwe A11. In een verdere fase wordt dan een ruilverkavelingsproject opgestart, waarbij de eigendomssituatie juridisch aan de nieuwe gebruikssituatie wordt aangepast.

Die wettelijke regeling neemt wat meer tijd in beslag, vandaar dat nu voor de voorlopige oplossing van gebruiksruil wordt gekozen. Hiermee kunnen de betrokken landbouwers toch hun activiteiten voortzetten, op gronden waarvan ze officieel dus nog geen pachter zijn.

(WK)