De heropstart op maandag is voor de overgrote meerderheid van West-Vlaamse ondernemingen vooral een moment waarop ze hun activiteiten terug kunnen opdrijven. Ze lagen de voorbije zeven weken niet volledig stil, maar schroefden hun activiteiten noodgedwongen en soms in belangrijke mate terug. Volgens Voka zit 80 procent van de ondernemingen in die situatie, en de overgrote meerderheid van hen gaf de voorbije weken aan dat ze hun activiteiten willen opvoeren vanaf 4 mei.

Quasi alle bedrijven hebben maatregelen genomen om social distancing toe te passen op de werkvloer. 1 op de 10 kan die afstand niet garanderen, maar voorziet in het nodige beschermingsmateriaal voor werknemers. 7 op de 10 bedrijven geeft aan dat hun medewerkers klaar zijn om volop veilig aan de slag te gaan.

De belangrijkste hindernis om de activiteiten op te voeren, is niet de veiligheid, maar wel het gebrek aan vraag en de grote onzekerheid daarrond, aldus Voka. 2 op 3 bedrijven geeft aan dat dat een probleem zal zijn. Dat wil zeggen dat bedrijven in theorie wel kunnen opstarten of activiteiten kunnen opvoeren, maar dat in de praktijk maar gedeeltelijk zullen kunnen doen. "Ook de impact van de combinatie werken en de zorg en oppas voor de kinderen blijft voor heel wat medewerkers een grote uitdaging en dat wellicht tot de volledige heropening van de scholen", aldus Bert Mons.

"De Nationale Veiligheidsraad moet dringend de algemene modaliteiten voor de heropening van de winkels en distributie op maandag 11 mei vastleggen en daarover tijdig communiceren. Dit is nodig om de waardeketen te herstellen. Bedrijven kunnen maar produceren als er vraag en consumptie is", werpt Mons op. "Daarom moeten de winkels en distributeurs snel openen, ook om verdere oneerlijke concurrentie te vermijden."

De heropstart op maandag is voor de overgrote meerderheid van West-Vlaamse ondernemingen vooral een moment waarop ze hun activiteiten terug kunnen opdrijven. Ze lagen de voorbije zeven weken niet volledig stil, maar schroefden hun activiteiten noodgedwongen en soms in belangrijke mate terug. Volgens Voka zit 80 procent van de ondernemingen in die situatie, en de overgrote meerderheid van hen gaf de voorbije weken aan dat ze hun activiteiten willen opvoeren vanaf 4 mei.Quasi alle bedrijven hebben maatregelen genomen om social distancing toe te passen op de werkvloer. 1 op de 10 kan die afstand niet garanderen, maar voorziet in het nodige beschermingsmateriaal voor werknemers. 7 op de 10 bedrijven geeft aan dat hun medewerkers klaar zijn om volop veilig aan de slag te gaan. De belangrijkste hindernis om de activiteiten op te voeren, is niet de veiligheid, maar wel het gebrek aan vraag en de grote onzekerheid daarrond, aldus Voka. 2 op 3 bedrijven geeft aan dat dat een probleem zal zijn. Dat wil zeggen dat bedrijven in theorie wel kunnen opstarten of activiteiten kunnen opvoeren, maar dat in de praktijk maar gedeeltelijk zullen kunnen doen. "Ook de impact van de combinatie werken en de zorg en oppas voor de kinderen blijft voor heel wat medewerkers een grote uitdaging en dat wellicht tot de volledige heropening van de scholen", aldus Bert Mons. "De Nationale Veiligheidsraad moet dringend de algemene modaliteiten voor de heropening van de winkels en distributie op maandag 11 mei vastleggen en daarover tijdig communiceren. Dit is nodig om de waardeketen te herstellen. Bedrijven kunnen maar produceren als er vraag en consumptie is", werpt Mons op. "Daarom moeten de winkels en distributeurs snel openen, ook om verdere oneerlijke concurrentie te vermijden."