Gebouw nieuw bedrijf e-Bo op Ostend Science Park al deels in gebruik

Projectleider Xavier Naechtergaele van Xanacon voor het e-Bo-gebouw.©Peter MAENHOUDT
Projectleider Xavier Naechtergaele van Xanacon voor het e-Bo-gebouw.©Peter MAENHOUDT
Hannes Hosten

De werken aan de nieuwbouw van het bedrijf e-Bo Enterprises schieten goed op. e-Bo doet aan databeheer- en beveiliging en is het eerste bedrijf dat zich vestigt op Ostend Science Park. De eerste werknemers zijn er al aan de slag.

Ostend Science Park is het wetenschapspark van de Universiteit Gent, de POM West-Vlaanderen en de Oostendse haven. Het park voor bedrijven in de blauwe economie bevindt zich vlakbij BlueBridge, de werkplek voor startende ondernemingen en onderzoekers van de Universiteit Gent.

e-Bo bestaat al 20 jaar en is gevestigd in Ieper. Het IT-netwerkbedrijf bouwt nu nog een tweede vestiging in Oostende, toegespitst op databeheer en -beveiliging voor de offshore windmolenparken. Zoals bekend zal de Belgische windmolencapaciteit nog meer dan verdubbelen met een tweede windmolenpark op zee. Er is dus nog werk voor de boeg voor e-Bo, dat trouwens ook op de buitenlandse markt actief is.

Groendaken

Aan de Esperantolaan kan je niet naast de imposante nieuwbouw van e-Bo kijken. “Volledig afgewerkt zal het gebouw 20 m hoog zijn en 10.000 m² bedrijfsruimte bevatten voor 140 medewerkers”, vertelt projectcoördinator Xavier Nachtergaele van Xanacon BV. “340 zonnepanelen, die er deels al liggen, zorgen voor energie. Er werden ook 33 geothermische boringen van 150 m diep geplaatst om het gebouw te verwarmen en te koelen, samen goed voor 22 km ondergrondse leidingen en collectoren.”

Zo zal het gebouw van e-Bo er na afwerking uitzien. Opvallend zijn de terrassen met groendaken.© gf/e-Bo
Zo zal het gebouw van e-Bo er na afwerking uitzien. Opvallend zijn de terrassen met groendaken.© gf/e-Bo

“Het gebouw telt vier verdiepingen en nog één technische verdieping bovenaan. Opvallend is de green wall, een muur met afhangende tuinen op de bovenste verdieping. Er zijn ook drie dakterrassen met streekeigen groen, wat zorgt voor een aangenaam accent, isolatie en het bufferen van de waterhuishouding.”

Naast kantoorruimte en een garage voor 132 wagens en fietsen, bevat het e-Bo-gebouw ook een polyvalente ruimte met fitness en eetzaal voor de medewerkers en een nachtverblijf met vijf kamers voor medewerkers die – door de weersomstandigheden – ‘s nachts op zee aan het werk moeten.

Al mensen aan de slag

In het toekomstige magazijn werken al drie field operators . “Wij installeren camera- en wifi-systemen op de turbines”, vertelt één van hen, Davy Meirlaen. “Het voorbije jaar was heel druk met de installatie van deze systemen op het SeaMade-offshorepark. Nu hangt het meer van het weer af wanneer we op zee gaan.”

De rest van het gebouw wordt vanaf de zomer gefaseerd in gebruik genomen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.