Galloo Menen investeert in duurzaamheid

Redactie KW

Het recyclagebedrijf aan de Wervikstraat pakt uit met een eigen duwbak voor het transport van zijn materiaal en een gloednieuwe biologische waterzuiveringsinstallatie.

Beide ‘duurzame’ investeringen moeten volgens gedelegeerd bestuurder Pierre Vandeputte een antwoord bieden op de uitdagingen die de nog almaar toenemende groei van het bedrijf met zich brengt.

Galloo transporteert met onderaannemers al langer materiaal via de binnenvaart. De aankoop van een eigen duwbak, voortgestuwd door een contractuele schipper, gaat nu nog een stuk verder. De Galloo I, een gevaarte van 79 meter lang (zonder de duweenheid) en 9,64 meter breed moet op jaarbasis 100.000 ton over het water naar de vestiging in Gent en enkele andere verwerkingsplaatsen brengen en hiermee een equivalent van 4.000 vrachtwagens van de weg halen. Als dit systeem aanslaat, kan de duwbak er nog broertjes bij krijgen.

De nieuwe biologische zuiveringsinstallatie – een aanvulling op een reeds bestaand zuiveringsstation voor een deel van het bedrijfsterrein – moet de firma toelaten alle water op de 20 hectaren grote site in Menen biologisch te zuiveren en te hergebruiken, zodat de firma bij geen enkele bedrijfsactiviteit nog stadswater nodig heeft. De installatie is er bovendien op voorzien om bij zware neerslag een deel van het water te bufferen en indien nodig over te storten in de Leie aan een kwaliteit die deze van het huidige Leiewater overstijgt.

(AV/Foto WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier