Gaël tovert met Belgische appels in zijn eigen stokerij

Gaël Ramon in de kelder van Ramon's Blend. Daar rijpt de Belvados op eiken vaten. © EDB
Redactie KW

Kleine, ambachtelijke likeurstokerijen, het is een zeldzaamheid geworden. Strenge regelgeving en intense controles zorgen ervoor dat er niet veel stokerijen meer opstarten. Maar dat is buiten Gaël Ramon (30) gerekend. Deze zomer lanceerde hij in Kortrijk Ramon’s Blend, likeurdranken op basis van Belgische appels uit zijn eigen stokerij .

Door Els Deleu

Gaël Ramon (30) is afkomstig uit Ieper, in het hartje van de Westhoek, maar bleef na zijn studies als industrieel ingenieur biochemie ‘plakken’ in Kortrijk. Hij werkt tijdens de weekends bij de kwaliteitsdienst van diepvriesbedrijf Crop’s in Ooigem en tijdens de weekdagen werkt hij in zijn eigen distilleerderij. In zijn vrije tijd is hij bezig met een duikopleiding.

Gaël zette zijn eerste stappen in het stoken door zijn thesis. Toen onderzocht hij hoe je kwaliteitsvolle cider kan produceren op een professioneel niveau. Zo kwam hij in contact met iemand met een eigen appelbedrijfje. “Na die samenwerking heb ik beslist om mijn eigen bedrijf Ramon’s Blend op te starten“, vertelt Gaël. “Vanwaar de naam? Ik doe niets anders dan continue blenden, alles mengen. Ik kies heel zorgvuldig de juiste appels om een goede cider te maken uit en ik blend de eau de vies samen.”

België, het appelland

Zelf is Gaël naar eigen zeggen zot van appels. “Ik wil er alles mee proberen. Ik opteer heel bewust om enkel met Belgische telers en appelsoorten te werken. We zijn een echt appelland, maar doen naar mijn mening te weinig met deze lokale producten. Net daarom wil ik de stap zetten om naam te maken met Belgische appels in de drankenwereld.”

De voorbije maanden experimenteerde hij met allerlei soorten appels. “Elke keer kreeg ik een andere smaak, een aparte geur. Bij het stoken zijn niet alleen de appelsoort, maar ook de gist die je gebruikt en de temperatuur van belang. Nu schakel ik over naar de laatste fasen van het experimenteren. De uitdaging is om alles op professioneel niveau te brengen en in grote volumes te produceren.”

In de Burgemeester Vercruysselaan verhuisde Gaël zijn woongedeelte naar boven en heeft hij op het gelijkvloers een productieruimte met de tanks en de distilleerketel. In de kelder rijpen de dranken in vaten. “Op maandag en dinsdag ben ik open voor publiek, maar mensen kunnen ook een afspraak maken voor een bedrijfsbezoek en een proefsessie“, duidt hij.

Stage in Frankrijk

Momenteel heeft hij al vier producten: de Belvados en Eau-de-vie de cidre, beiden 40 procent alcoholvolume, een appellikeur die vooral zoet is en een appel-kerslikeur waar je meer de zure toets krijgt. Op kamertemperatuur dienen die likeuren als dessertdrankje en je kan ze ook koud serveren als aperitief.

Voor de Belvados trok Gaël op studiereis bij Pays d’Auge, om te leren bij de calvadosstokers. “Die mensen waren heel open en ik kreeg veel tips mee. Ik pas dezelfde technieken toe om mijn drank te maken. Zij zweren echter bij de ciderappel, maar ik ben van mening dat dit niet zo nodig is. Je hebt zoete, zure, bitter-zoete en bitter-zure appels. Als je van elke groep een percentage gebruikt – zoals trouwens ook in Frankrijk gebeurt – is dat zeker oké.”

Bij het stoken gebruikt Gaël dagelijks zijn achtergrond in de biochemie. “Om de distilleren moet je de theoretische kennis hebben over hoe het werkt”, zegt hij daarover. “Ik werk enkel met natuurlijke suikers. De suikers worden omgezet tot alcohol door gisten. Die wordt vervolgens afgestookt in een koperen distilleerketel. Alle alcohol wordt minstens tweemaal gestookt om een zachte smaak te bekomen. Ik maak dus mijn eigen alcohol en voer niets in.”

Bij het stoken hoort ook een hele papierwinkel. “Het vat is verzegeld en als ik stook moet ik soms drie keer per week de dienst van de accijnzen laten komen om het vat te ontzegelen. Alles wordt ook heel nauwgezet bijgehouden in een accijnsboekje.”

Langzaam groeien

Voor de eerste Belvados die nu op de markt is, werden appels van 2016 gebruikt. “Het duurt een jaar om te produceren en de Belvados rijpte twee jaar op vaten. Ik ben dus al een tijdje bezig voor mijn producten op de markt kunnen komen. Nu wordt het zaak om verkooppunten te vinden. Voorlopig doe ik Ramon’s Blend in bijberoep maar ik wil zeker groeien. Langzaamaan want ik wil vooral kwaliteit blijven bieden.”

Ramon’s Blend bvba, Burgemeester Vercruysselaan 39, Kortrijk – hello@ramonsblend.be www.ramonsblend.be 0470 50 20 37