Funderingen voor windmolenpark in Baltische zee gebouwd in Oostende

Deze mastodont moet alles naar de Baltische zee vervoeren © DJ
Redactie KW

Jan De Nul Group bouwt momenteel in de Oostendse haven twee immense funderingen voor een windmolenpark in de Baltische zee. “De grootste funderingen die we ooit bouwden”, klinkt het.

Haven Oostende richt zijn pijlen al enkele jaren op de offshore industrie. De activiteiten die er plaatsvinden dienen meestal de windmolenparken voor de Belgische kust. Maar momenteel zijn er werken bezig voor een park in de Baltische zee, het Kriegers Flak Offshore Windpark in Denemarken. Jan De Nul Group bouwt er samen met metaalconstructiebedrijf Iemants twee offshore hoogspanningsstations. De funderingen voor het project worden in Oostende grealiseerd. “Het gaat om zogenaamde Gravity Based Foundations, fundaties op basis van zwaartekracht. Jan De Nul Group is verantwoordelijk voor het ontwerp, constructie, transport en installatie van de GBF’s. Ze worden momenteel gebouwd op een ponton, gelegen aan de REBO-kaai in de haven van Oostende”, zegt woordvoerder Heleen Schellinck.

Mastodont

Elektriciteit voor 600.000 huishoudens

Dat ponton is de Boabarge, een mastodont van 152 meter lang en 38 meter breed. Het ponton moet straks beide afgewerkte funderingen naar de Baltische Zee brengen om ze daar te installeren. Eén van de funderingen is 40 meter lang en breed, 35 meter hoog, en weegt zo’n 10.000 ton. Een pleziervaart wordt het dus niet. “Het zijn de grootste funderingen die we ooit gebouwd werden. De keuze voor de haven van Oostende is een praktische keuze geweest. Oostende had een gemakkelijk toegankelijke kade waar wij meteen konden starten. In de haven van Zeebrugge moesten we eerst zelf nog een kade bouwen, door onderhoudswerken aan de bestaande kade”, zegt Heleen Schellinck. De werken in Oostende zullen tot in het najaar duren. Volgens de huidige planning zouden de activiteiten in de maand oktober afgerond worden, waarna het ponton richting Denemarken zal varen. “Daar zal Jan De Nul’s kraanponton Gian Lorenzo Bernini en het rotsinstallatieschip Adhémar de Saint-Venant zorgen voor het graafwerk voor de funderingsput en voor de installatie van het grindbed. De Gravity Based Foundations zullen offshore geïnstalleerd worden tegen het einde van 2017. Tegen 2022, zal het tot op heden grootste offshore windpark van Denemarken CO2-vrije elektriciteit genereren voor ongeveer 600.000 huishouden”, besluit Heleen Schellinck.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier