Fruitboer David Foulon wordt kunstenaar

David Foulon is nu lasergraveerder van beroep. (foto EF)
Redactie KW

David Foulon is niet langer de fruitboer op de Zwarteberg. Na 24 jaar activiteit is hij een nieuwe weg ingeslagen. “Noodgedwongen”, vertelt de 53-jarige Westouternaar. “Het was of stoppen of sterven.”

David werd in 2019 twee keer met spoed geopereerd aan het hart. Deze signalen deden hem in de nazomer van dit jaar definitief stoppen. “Nu doe ik het veel rustiger aan. Met het lasergraveren heb ik een nieuwe professionele uitdaging gevonden“, vertelt David, die tot afgelopen zomer zeker één keer in de week naar de vroegmarkt in Rugis voorbij Parijs trok. “Zo kan ik nu vanuit mijn atelier allerhande materialen met een persoonlijke tekst of foto graveren voor de klanten en ben ik niet langer de baan op.”

Van vader op zoon

“Met de rit heen en terug en het aankopen en inladen van het fruit was ik toch wel een 12-tal uur bezig. En éénmaal terug kon ik op ronde vertrekken om mijn 60 horecaklanten te bedienen. Reken daar ook nog maar de vroegmarkten in Lomme bij en je kan al vlug uittrekenen dat het aantal uren slaap zeker niet voldoende was om nog gezond door het leven te gaan.”

De kort op mekaar volgende hartoperaties maakten meteen een abrupt einde aan zijn leven als fruit- en groenteboer. “Ik stapte als 16-jarige mee in de zaak van mijn vader en begon aansluitend met een winkel in Nieuwkerke. Nu 24 jaar geleden opende ik dan de winkel op de Zwarteberg. Gezien de ligging tegen de Franse grens kende ik voornamelijk een Frans cliënteel. Op zich ook wel logisch. Er zijn zo goed als geen plaatsen in Noord-Frankrijk waar zondagwinkelen mogelijk is. Vlug vonden de Noord-Fransen de weg naar de Zwarteberg waar alles voorhanden was voor een gezellige daguitstap, met naast de winkels ook restaurants en cafés.”

“Mémé Berg”

David herinnert zich de gouden jaren toen dagelijks rond de 30 bussen op de Zwarteberg parkeerden. “Er werd gewinkeld, maar ook veel plezier gemaakt in de horecazaken. Die tijden zijn voorgoed voorbij. De berg is een berg vol tabak geworden. De sfeer van weleer is daardoor ook totaal veranderd. Een ander publiek ook heeft de weg naar de berg gevonden.”

Wanneer David over de Zwarteberg praat, dan heeft hij het steeds over ‘de berg’. “Mijn grootmoeder hield hotel Zannekin open, waar nu Outside gelegen is. Zij was mémé berg. Ik groeide ook op op de Rodeberg. Daar kenden we de hoogdagen van de Kosmos. Veel ben ik er niet geweest. Ik was wat terughoudend, toen ik al die wagens met Franse nummerplaten het vakantiedomein zag opdraaien”, lacht David.

Geschenkenpakket

Jaren later stonden al die Noord-Franse toeristen aan te schuiven aan zijn fruit- en groentezaak. “Ik kan hen alleen maar bedanken voor het jarenlange vertrouwen. Net als de vele horecezaken die mij trouw bleven.” David slaat in dit coronajaar dus een nieuwe weg in. Zijn beslissing staat wel los van corona. “Ik heb tijdens de eerste lockdown altijd kunnen verder werken. De winkel, gelegen op het grondgebied van Westouter, is de laatste woning van Vlaanderen. Daarnaast ligt Boeschepe en aan de andere kant Sint-Janscappel. Een driehoek van reglementen wat corona betreft, maar de grens bleef steeds open voor de aankoop van levensmiddelen.”

Momenteel werkt David dus als lasergraveerder en voor de eindejaarsperiode heeft hij alvast een mooi geschenkenpakket klaar: een fles champagne met koelemmer en bijhorende glazen, alles gegraveerd op wens van de klant. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier