Fruit Lambrecht-Baart viert tiende verjaardag

Els Lambrecht en Arne Baart met enkele van de vrijwilligers tijdens hun geslaagde opendeur. © IVD
Redactie KW

Tien jaar geleden namen Els Lambrecht en Arne Baart de fruitkwekerij van de ouders van Els in Sint-Eloois-Vijve over. Daarmee zijn ze de vierde generatie op het bedrijf, dat in 1905 door overgrootvader Honoré Lambrecht opgestart werd. De tiende verjaardag vierden ze met een opendeurdag.

“Voor mij was de overstap niet zo groot, want ik groeide hier op en eens in het onderwijs bleef ik tijdens de zomervakanties altijd mee werken op het bedrijf van mijn ouders. Wij ruilden natuurlijk wel onze ‘veilige’ jobs in het onderwijs en de bouw in voor een onzekere toekomst als fruitkwekers, maar wij hebben daar nog geen ogenblik spijt van gehad”, benadrukken Els en Arne.

“Vorig jaar was het even slikken toen de vorst er tijdens de nacht van 19 op 20 april voor zorgde dat onze appeloogst tachtig procent kleiner was dan normaal. Omdat onze appels de belangrijkste bron van inkomsten zijn, waren wij tachtig procent van onze inkomsten kwijt. Wie voor zichzelf eens de rekening maakt, weet wat dat betekent! De afgelopen tien jaar is er heel wat veranderd. In 2009 begonnen wij met het maken van ons eigen fruitsap en ondertussen zitten wij al aan acht verschillende soorten onder de eigen naam ‘Lekkersapje’. Oude bomen werden gerooid, nieuwe bijgeplant, maar in 2014 werden wij geconfronteerd met het importembargo door Rusland. Wij probeerden daar een mouw aan te passen door zelfplukweekends te organiseren. Die werden een gigantisch succes en wij bleven daarmee door gaan.”

Mijnfruitboom

“Een ander succesverhaal was het project ‘mijnfruitboom’, waarbij appel- of perenbomen konden geadopteerd worden. Op die manier lieten wij de mensen ook enigszins van onze werking proeven. Toen wij dat idee lanceerden, hadden wij er geen idee van hoe groot de respons zou zijn en hoewel wij daar niet echt reclame voor maken, zijn er momenteel zo’n 250 adoptanten. Dat is een ideale groep, want als wij iets organiseren zoals onze bloesempicknick moeten wij die mensen bij slecht weer allemaal een plaats kunnen geven in onze loodsen.”

“Wij maken ook deel uit van het dynamische netwerk Hoeve- en streekproducten en leerden zo heel wat nieuwe mensen kennen. Dat leidde ondermeer tot een samenwerking met ‘t Gaverhopke bij het brouwen van een fruitbier, het ‘Lekkerbiertje Appelpleziertje’. Ondertussen maken wij eveneens stroop van ons eigen fruit. Wij startten ook met het project school@platteland en zijn een vaste deelnemer aan de Lokaalmarkt in Deerlijk. De korte keten wordt almaar belangrijker en om de start van de week van de korte keten nog eens extra in de verf te zetten, lieten wij onze opendeurdag daarmee samen vallen.”

Proeven op de hoeve

“Verder liggen wij op de route ‘Proeven op de Hoeve’ en op die manier leerden al heel wat mensen ons bedrijf kennen. Die zullen zeker beamen dat wij op een milieuvriendelijke manier werken. In die optiek vernieuwden wij recent zelfs onze frigo’s. Tot slot nog even meegeven dat wij onze hoevewinkel in de toekomst verder willen uitbreiden met hoeve- en streekproducten”, besluiten Els en Arne.

(IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier