Frima startte in 1947 als 'Les Frigorifères du Littoral' en werd in 1986 overgenomen door McCain. In 2009 kwam het bedrijf, gevestigd in de Napoleonlaan op de Oosteroever in Oostende, in handen van twee zelfstandige, Franse ondernemers. McCain bleef wel de voornaamste klant. Maar eind vorige maand werd het contract voor het maken van Bun's - een snack - voor McCain stopgezet en daardoor kon het bedrijf niet anders dan de boeken neerleggen. "We zagen al langer dat de bedrijfsresultaten negatief waren en het personeelsbestand daalde", vertelt Alain Degand.

"Vragen bij geschiktheid zaakvoerders"

"Wij stellen ons grote vragen bij de geschiktheid van de zaakvoerders. Twee keer na elkaar kregen ze bescherming in het kader van de wet op de continuïteit van de ondernemingen (WCO). Daarbij werd ook een herstelplan opgemaakt, maar daar hebben ze niets mee gedaan. Er waren mogelijkheden om samen te werken met andere geïnteresseerde bedrijven, maar daar gingen ze niet op in. Ze bleven koppig doorgaan. We stellen ons veel vragen bij hun manier van werken. Ze hebben ook al andere faillissementen achter de rug. In het begin waren ze omringd met een vrij goede directieploeg, maar die gingen een voor een weg. Een bijkomend probleem was dan nog dat de leveranciers maar wilden leveren als er eerst betaald werd."

"Frima telt 98 werknemers, waarvan 15 bedienden en 83 arbeiders", vervolgt Alain Degand. "Heel wat mensen hebben een enorme anciënniteit. 25 of 30 dienstjaren zijn er geen uitzondering. Het zal niet vanzelfsprekend zijn voor die mensen om over te schakelen naar iets anders. Frigilunch uit Veurne heeft mogelijk wel interesse in enkele machines en een tiental werknemers, wat neerkomt op het overnemen van een van de lijnen. De gesprekken daarover lopen. Voor de anderen komt wellicht een tewerkstellingscel in samenwerking met de VDAB."

"Geen andere optie"

Plant manager Bart Vander Stichele bevestigt dat Frima het faillissement aanvraagt en dat het verlies van een groot contract met McCain aan de basis daarvan ligt. "Het ging om meer dan de helft van onze omzet", vertelt hij. "Die beslissing is door McCain genomen. Wij hebben geen andere optie meer dan de boeken neer te leggen. Sinds het verlies van dat contract werken er te veel mensen, zijn de gebouwen te groot en verliezen we te veel geld. Op de kritiek van de vakbond op de bedrijfsleiding wil ik niet ingaan."