Franse ‘zeedrones’ voor nieuwe Belgische en Nederlandse mijnenjagers worden in Oostende gebouwd

De vaartuigen blijven volgens de fabrikant drijven bij een explosie van een zeemijn.© ECA Group
De vaartuigen blijven volgens de fabrikant drijven bij een explosie van een zeemijn.© ECA Group

De Marinecomponent van het Belgische leger en de Nederlandse marine kiezen voor het onbemande vaartuig Inspector 125 van de Franse ECA Group voor de twaalf toekomstige nieuwe mijnenjagers. De ‘zeedrones’ zouden in Oostende gebouwd worden.

Het gaat om zogenaamde USV’s (Unmanned surface vehicles) van 12,3 meter lang. De vaartuigen varen ‘geruisloos’ en activeren geen mijnen. Ze zijn onzinkbaar en blijven volgens de fabrikant drijven bij een explosie van een zeemijn.

Het Franse bedrijf zal vanaf 2023 zeventien USV’s leveren. De vaartuigen zouden gebouwd worden in een nieuwe fabriek in Oostende. De drones zijn bestemd voor de twaalf nieuwe mijnenjagers voor de Belgische en de Nederlandse marine. In 2019 haalde Belgium Naval & Robotics (BNR), het consortium van de Franse bedrijven Naval Group en ECA-Robotics, het contract van zowat 2,2 tot 2,6 miljard euro voor de bouw van de nieuwe mijnenjagers binnen.

Van de twaalf nieuwe schepen is telkens de helft bestemd voor de Belgische en Nederlandse marine. Ze worden onder meer uitgerust met drones. De eerste levering is gepland voor 2024.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier