Forse klap voor autoverkoop: ruim 15 procent minder nieuwe wagens ingeschreven in West-Vlaanderen

De coronacrisis laat ook op de automarkt diepe sporen na. In 2020 viel het aantal ingeschreven auto’s in ons land met 21,3 procent terug, nadat de voorgaande vijf jaren telkens stijgingen vertoonden. In West-Vlaanderen werden 5.869 minder nieuwe wagens ingeschreven, goed voor een daling van ruim 15 procent. Dat blijkt uit de nieuwste gegevens van statistiekbureau Statbel.

© BELGA
© BELGA

De autoverkoop, zowel van nieuwe als tweedehandswagens, kende vooral tijdens de eerste lockdown in maart en april een dieptepunt. Maar ook de rest van het jaar kwam de verkoop van wagens in ons land maar moeilijk op gang. Uit de nieuwe cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel blijkt dat het aantal aanschrijvingen van nieuwe personenwagens in 2020 met maar liefst 21,3 procent is gedaald. Die daling is opvallend, gezien er de vijf voorgaande jaren telkens sprake was van een lichte stijging.

De daling is het grootst in de provincies Waals-Brabant (-33,3 procent), Antwerpen (24,6 procent) en Vlaams-Brabant (23,3 procent). In West-Vlaanderen viel de verkoop van nieuwe wagens met 15,3 procent terug. Waar er in 2019 nog 38.326 nieuw auto’s werden ingeschreven, waren dat er vorig jaar nog ‘maar’ 32.457. In absolute cijfers is er in onze provincie dus een terugval van 5.869 nieuwe auto’s. Ook de inschrijving van de tweedehands personenwagens kende trouwens een daling. Beter nieuws is er bij de verkoop van motors: die steeg met 4,8 procent ten opzichte van 2019 voor nieuwe exemplaren, tweedehandsmotors kenden een stijging van 9,9 procent.

De benzinewagen blijft met een marktaandeel van 48,2 procent de populariste nieuwe auto, al verliest die brandstof wel fors terrein ten voordele van elektrische en vooral hybride personenauto’s. Die groenere mobiliteitsvormen hebben samen een marktaandeel van 19,7 procent, terwijl dat in 2019 nog maar 7,9 procent was. De verkoop van hybride wagens is op een jaar tijd meer dan verdubbeld.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.