Fleming’s Gin: Sterke vrouw in de ginwereld

Angelique Lefebvre: "Vrouwen hebben een heel ander smakenpalet en de gin leek mij op het eerste zicht vooral een mannenwereld." © Ronny Neirinck
Bert Vanden Berghe

Angelique Lefebvre heeft duidelijk ondernemersbloed in zich en verdiepte zich na houten speelgoed ook in de wereld van gin. Het resultaat was de Fleming’s Gin, dat mikt op vrouwen. Binnenkort waagt ze zich met een vriendin aan champagne met… goudschilfers.

Meubel- en interieurzaak Gaverzicht in Deerlijk is een gevestigde waarde in de streek. Een familiebedrijf ook. Toch wilde dochter Angelique een andere richting uit, maar aan het ondernemersvirus was geen ontsnappen aan. Na haar studies Handelswetenschappen en Marketing werkte ze voor ING. Met een vriendin richtte ze het speelgoedmerk Jack Timber op.

“Ik ken veel mensen met kleine kinderen en ik merkte dat de vraag naar houten speelgoed groot was. Logisch ook, want het is duurzaam, ecologisch en ook ‘gezonder’ dan plastic speelgoed. Het ziet er ook heel goed uit. Je hoeft het niet eens op te ruimen als er iemand langs komt. (glimlacht) Jack Timber focust zich vooral online en is ook verkrijgbaar in enkele zaken.”

Maar een tijd geleden besloten ze het project los te laten en over te laten. “Ik beveel het overigens nog altijd aan en ik geloof er echt wel in.” Een tijdlang waagde ze zich ook aan de politiek. “Met Jong Open VLD haalden we het hoogste aantal leden, de modeshow D-Luxe lokte heel wat volk en we realiseerden ook de horecagids.” Angelique stapte uiteindelijk uit de gemeenteraad toen ze verhuisde. “Ik kijk daar tevreden over terug, maar als oppositie was het moeilijk om bepaalde zaken in beweging te krijgen. Ik wil niet praten, maar doén.”

Vrouwelijke intuïtie

Met een andere vriend besloot ze zich aan gin te wagen. “Vrouwen hebben een heel ander smakenpalet en de gin leek mij op het eerste zicht vooral een mannenwereld. We leggen andere accenten dan mannen, dus wilde ik een heel andere soort gin. Voor mij staat gin gelijk aan gezelligheid. En dan is het leuk als ook de vrouwen in het gezelschap een aangepaste gin meedrinken.”

Angelique ging op zoek naar een brouwerij en had een klik met de distilleerderij van Biercée. “Noem het gerust vrouwelijke intuïtie, maar ik wist dat het goed zat. Ik wilde de gin een West-Vlaamse toets geven. Daarom hebben we er ook klaprozen in verwerkt. Dat is overigens een zeer rustgevend product. Verder werd er ook gewerkt met rabarber, kruidnagel, koriander en citrus. Ik wilde van elk ingrediënt een eigen verhaal. Ik hield het aantal botanicals, acht in totaal, zo laag mogelijk. Ik wilde een zuivere en lekkere gin.”

Die doopte ze Fleming’s, een knipoog naar Vlaanderen én Ian Fleming, de geestelijke vader van hét stijlicoon James Bond. Er werd een Original Dry Gin gemaakt, en een Fleming’s Raspberry, waarbij de citrusaromaten vervangen werden door frambozen. “Die geeft ook een heel fijne lichtroze kleur, net niet zichtbaar.”

Ook aan het ontwerp van de fles werd de nodige aandacht besteed.
Ook aan het ontwerp van de fles werd de nodige aandacht besteed.© Ronny Neirinck

Ook aan het ontwerp van de fles werd de nodige aandacht besteed. “Bovendien is het ook stijlvol. Zo’n fles heeft iets weg van kookboeken. Veel mensen plaatsen die ook in hun interieur, zonder er elke dag uit te koken. Het heeft wat weg van een fles parfum Aqua di Parma. Voor het kleur koos ik voor een subtiel roze. Ik wilde geen typisch roze, voor de kleur van de gin én de fles. Er is ook een versie met een zwart etiket, dat mannen aanspreekt.”

“De gin kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden als degustief. Sepideh (Sedaghatnia, red.) is fan van Fleming’s als afzakkertje. Je moet als vrouw je mannetje wel staan. Ik merkte wel dat we soms aan geloofwaardigheid leken te ontbreken toen we op zoek gingen naar een distilleerderij. Bij de voorstelling van onze gins was er dan wel weer veel aandacht, omdat het nog vaak een mannenwereld is. In West-Vlaanderen doen we het goed, en verrassend genoeg ook in Limburg. Heeft het iets te maken met het fruit? Hoe dan ook, ik merk wel dat we een heel boeiende doelgroep hebben aangesproken. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik aan het werk was. Ik had enkel een creatief idee, dat ik verder wilde uitwerken. Vandaag wil ik andere mensen diezelfde stimulans geven.”

Ondernemers begeleiden

Sinds het oorspronkelijke idee zijn we anderhalf jaar verder. Haar job bij de bank heeft ze sinds kort ingeruild voor een functie bij VOKA, waar ze projectmanager is inzake talent, innovatie en internationaal ondernemen. “Concreet begeleid ik ondernemers, die dezelfde mindset hebben en vooruit willen. Dat doen we bij VOKA bijvoorbeeld met Plato, een ondersteuningsproject waarbij ervaringen worden uitgewisseld, opleidingen voorzien en aan netwerken wordt gedaan. Dit ligt dan ook in de lijn van mijn interesses.”

En over creatieve ideeën gesproken: ook Angelique speelt alweer met een nieuw idee. Samen met racepilote én model Angelique Detavernier (goed voor meer dan 10.000 volgers op Instagram, red.) werkt ze aan de productie van een champagne met… goudvlokken, dat Gold Spirits heet.

“We mikken niet zozeer op de horeca, nee. Eerder op de high end market. Bedrijven die de champagne als gepersonaliseerd geschenk willen geven, of om op exclusieve feestjes mee uit te pakken. Maar mijn job geef ik er niet voor op, integendeel. Ik wil de dingen doen vandaag die ik gráág doe. Zo probeer ik regelmatig tijd vrij te maken voor mijn vrienden of om te gaan golfen. Ik zorg ook voor mezelf door te zwemmen en aan yoga en pilates te doen. Met alles wat ik doe, hoop ik een inspiratie te zijn voor andere vrouwen, om hun droom waar te maken en werk te maken van hun passie. Want dit gevoel gun ik iedereen.”

Fleming's Gin: Sterke vrouw in de ginwereld
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Perfect serve

De Fleming’s dry gin drink je het best met de klassieke tonic Erasmus (jawel) Bond, een schijfje limoen, jeneverbessen en een takje tijm. Voor de Fleming’s Raspberry gin opteer je best voor de Erasmus Bond Botanical Tonic, jeneverbes en een takje munt. Met extra frambozen maak je het geheel af.

Fleming's Gin: Sterke vrouw in de ginwereld

Volg de reeks op www.kw.be/gin

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.