Firma Hancke bouwt bedrijvenpark langs de Weegschede

Zaakvoeder Regis Hancke op de plek waar het nieuwe bedrijvenpark komt: “We zien in dit project een echte opportuniteit.” (foto AB)©Anne Bovyn
Zaakvoeder Regis Hancke op de plek waar het nieuwe bedrijvenpark komt: “We zien in dit project een echte opportuniteit.” (foto AB)©Anne Bovyn
Redactie KW

Op de site langs de Weegschede waar eerder het metaalverwerkend bedrijf V-Cons gevestigd was, zal volgend jaar een gloednieuw bedrijvenpark uit de grond rijzen. De firma Hancke uit Lo bouwt er 20 bedrijfsunits. “Een cadeau voor de hele regio”, reageert de Alveringemse burgemeester Liefooghe.

De sloopwerken van de bedrijfsgebouwen waar eerder Extremis en V-Cons gevestigd waren – een terrein van 8.800 vierkante meter – zijn zo goed als afgerond en dat moet voor wie Gijverinkhove goed kent een raar zicht zijn. Maar er komt iets mooiers en duurzamers in de plaats. Regis en Kristien Hancke-Feryn uit Lo, zaakvoerders van de firma’s Hancke en Ferhan, bouwen 20 bedrijfsunits die elk tussen de 150 en 250 vierkante meter groot zijn. Het worden kant en klare bedrijfsgebouwen voor diverse doeleinden in hoogwaardige en duurzame materialen.

Clusteren

“In principe zijn behalve zware industrie, alle activiteiten toegestaan”, vertelt Regis Hancke. “Op dit moment zijn er al twaalf van de twintig units verkocht en daar zitten onder meer een schrijnwerker, garagist, installateur van zonnepanelen, chauffagist, een metaalverwerkend bedrijf en iemand uit de voedingssector tussen. Ik schat dat 75 procent van de huidige kopers uit de regio komt: Lo-Reninge, groot-Alveringem, Koksijde en De Panne. Feit is dat er op deze streek nog maar heel weinig aanbod is voor bedrijven met plaatsgebrek. De bedrijventerreinen van Hoogstade en Vleteren zijn vol en het duurt nog een hele periode eer de site van de voormalige Veurnse suikerfabriek gebruiksklaar is. Het voordeel van bedrijven te clusteren, is dat het door optimaal ruimtegebruik betaalbaar blijft voor de koper. Nutsvoorzieningen komen centraal binnen en worden verdeeld onder de units”, klinkt het veelbelovend.

“De behoefte is er, dat bewijst het feit dat er nu al twaalf units verkocht zijn”

“Vooronderzoek wees uit dat dit een echte opportuniteit is. De behoefte is er, dat bewijst het feit dat er nu al twaalf units verkocht zijn. De gemeente Alveringem reageerde positief op de aankondiging van onze plannen en ook de buurt is positief. Ik sprak ondertussen persoonlijk met een viertal omwonenden en dat wordt gewaardeerd.”

Druk op dorp

Of de komst van dit bedrijvenpark geen druk zal zetten op dit piepkleine dorp, vragen we Regis. “Ik verwacht dat niet”, vertelt de zaakvoerder. “Dit zijn kleinschalige bedrijfsunits. Buiten een camion of camionette die iets komt laden of lossen, zal dat weinig zwaar verkeer met zich meebrengen. Het concept is voorzien op zo weinig mogelijk impact op de omgeving. Er komt een groenzone rond het terrein. En buiten stapelen, is bijvoorbeeld niet toegestaan. Kijk, we hadden kunnen kiezen om de bestaande gebouwen te renoveren. Maar we hebben dat bewust niet gedaan. Het waren oude gebouwen uit de jaren 50 met vele beperkingen.”

Een simulatie van hoe het bedrijventerrein er straks moet uitzien. (foto Diksimmo)
Een simulatie van hoe het bedrijventerrein er straks moet uitzien. (foto Diksimmo)

“Ze waren onvoldoende geïsoleerd, de daken waren niet geschikt voor zonnepanelen, enzovoort. Op geen enkele manier hadden we zoveel rendement uit de bestaande gebouwen kunnen halen als nu het geval zal zijn. De sloopwerken zijn ondertussen achter de rug en rond deze tijd gaan de grondwerken van start. De planning is om kort na nieuwjaar de bouwwerken aan te vatten en tegen de zomer te kunnen opleveren. Er is nog volop keuze. Maar hoe langer geïnteresseerde kopers wachten, hoe beperkter de keuze natuurlijk. De units aan de straatzijde zijn ietsje aantrekkelijker en dus ietsje duurder. Diksimmo doet de exclusieve verkoop. Alle nodige info is op hun site te vinden”, geeft Regis Hancke nog mee.

geen bedrijfsbelasting

De Alveringemse burgemeester Gerard Liefooghe toont zich tevreden met de plannen van de firma Hancke. “Alveringem heeft geen grond meer ter beschikking voor bedrijven met plaatsgebrek en we zullen er ook in de toekomst geen meer kunnen aanbieden”, vertelt de burgemeester. “We moeten het dus puur hebben van reconversie of het omvormen van bestaande bedrijven. Dit project is daar een mooi voorbeeld van.”

Of de gemeentekas hier ook wel bij vaart? “Neen. Behalve voor tabakszaken die de klok rond open zijn, kiest dit gemeentebestuur er bewust voor om geen bedrijfsbelasting te heffen. Onrechtstreeks geniet Alveringem mee van omzetstijgingen en extra tewerkstelling in eigen streek. En dat zijn ook mooie neveneffecten.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier