FIKA biedt takeaway aan: “Ontbijtmanden waren onze redding”

Ekaterina Davidova (30) en Matthias Degels (31) van FIKA in de Tempelstraat hadden nog maar drie weken de deuren geopend toen ze in maart voor het eerst moesten sluiten door de coronapandemie. “Onze ontbijtmanden met Pasen en Moederdag waren onze redding”, zegt Ekaterina.

Ekaterina Davidova en Matthias Degels openden in maart FIKA. (foto TOGH)

Ekaterina en Matthias verrijkten eigenlijk al twee jaar geleden het Ieperse horecalandschap. Het eerste jaar heette hun zaak Maoma, naar het smoothiebarconcept van ex-basketter Pieter Loridon. “Van in het begin wisten we dat we dat niet zouden blijven doen, omdat ik eerder een connectie had met eten dan met smoothies of sapjes”, vertelt Ekaterina, die Oezbeekse roots heeft. “Maar ik was bang dat mijn ideeën niet meteen zouden aanslaan en heb eerst op safe gespeeld. Van zodra het jaarcontract met Pieter Loridon afgelopen was, zijn we onze eigen weg opgegaan. We verbouwden, stelden een compleet nieuw menu samen en zo was FIKA geboren.”

De naam FIKA komt uit Zweden en zit vervat in de lijfspreuk ‘a moment to slow down en appreciate the good things in life’, zoals op de muur van de zaak in de Tempelstraat staat geschreven. “Het is een breakfast-all-dayconcept, waarbij je dus de hele dag door kan ontbijten, lunchen en brunchen. Als je bijvoorbeeld om 14 uur opstaat en je hebt zin in een croissantje of een yoghurtbol, dan ben je bij ons aan het goede adres”, vervolgt Ekaterina. “In het voorjaar waren we nog maar drie weken open toen we omwille van de lockdown weer moesten sluiten. Ondertussen kwamen de rekeningen voor de verbouwingen binnen. We dachten dat het gedaan was, maar gelukkig kwamen Pasen en Moederdag er net aan. Toen hebben we ingezet op luxe ontbijtmanden met pistolets, brie, zalm, versierde gekookte eitjes, beleg, granola… Kortom, alles wat je bij het ontbijt kan wensen. Met Pasen konden we 100 ontbijtmanden leveren en nog eens 150 met Moederdag. Dat was onze redding.”

Alles zelf doen

Na de lockdown begon de zaak pas echt op volle toeren te draaien. “We hadden een heel goed seizoen, ondanks de coronacrisis. Ik heb wel de indruk dat de takeaway nu iets kalmer is dan tijdens de eerste lockdown, maar er is dan ook veel meer aanbod dan in het voorjaar. Vorige keer waren we bijvoorbeeld een van de enigen die ontbijt bezorgden. Nu levert echt iedereen. Ik vond het de vorige keer al vreemd dat er niet veel restaurants op die kar sprongen. Op dit moment proberen we zoveel mogelijk zelf te doen, ook de leveringen. Mocht er een moment komen dat het te veel wordt, dan kunnen we nog een chauffeur zoeken. De meeste mensen komen wel nog afhalen. Al krijgen we voor een ontbijt wel vaak de vraag om te leveren, wellicht omdat de mensen dan nog in hun pyjama zitten.” (lacht)

Het heel ruime aanbod vind je op fikaonline.be. Je kan kiezen voor ontbijt, lunch of brunch, maar is ook de mogelijkheid om zelf ontbijt- en brunchboxes samen te stellen. Er wordt ook aan huis geleverd. Wij opteerden voor lunch: gemarineerde halloumi met linzenslaatje en falafel wrap. Beide gerechtjes waren top, gemaakt met verse producten en heel smaakvol. FIKA verdient alleen al een pluim voor het mooie vegetarische aanbod, maar ook carnivoren komen uitgebreid aan hun trekken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.