Feestwinkel Crazy Corner in Heist stopt er na vijftig jaar mee

Veronique Engelrelst en Anne Marie Maertens. (foto DM)
Redactie KW

Een monument van de Heistse middenstand verdwijnt. Feestwinkel Crazy Corner stopt er na 50 jaar mee. “We moeten realistisch zijn. Tegen de concurrentie van online winkelen en nu ook de coronamaatregelen kunnen wij niet op: de stekker gaat eruit”, aldus Veronique Engelrelst. Wie nog een clownspak, slingers of een pruik wil scoren in de uitverkoop kan dat nog in januari. Daarna maakt de Crazy Corner plaats voor een appartementsgebouw.

Een instituut was het: de Crazy Corner. Als Knokke-Heist een feestneus zocht, kwam men naar de Heistse feestwinkel. Carnaval, halloweenparty, kinderfeestje, verjaardag, vrijgezellenfeest, strandparty… wat voor feest je ook had, in de Crazy Corner was je aan het goede adres. “Exact 50 jaar geleden begon ik samen met wijlen mijn echtgenoot Erik Engelrelst aan de gemeenteschool met een klein winkeltje met sinterklaas- en carnavalskostuums die ik zelf maakte”, vertelt Anne Marie Maertens.

Den zotte hoek

“Op den duur hadden we 300 kostuums en werd onze shop te klein. We verhuisden naar het Potloodje, een winkel in schoolgerief en carnavalskledij in de Vlamingstraat. Maar ook daar kwamen we krap te zitten. Toen zich onze huidige locatie, op de hoek van de Kerkstraat en de Vlamingstraat, aandiende, twijfelden we geen ogenblik. We dachten onze nieuwe zaak ‘den zotte hoek’ te dopen. Maar na een rondvraag bij onze klanten kwam de ‘Crazy Corner’ uit de bus”, aldus Anne Marie Maertens. “In de carnavalsperiode bleven we tot ‘s ochtends open.”

“Tien jaar geleden begon het stilaan achteruit te bollen. De internetverkoop deed ons meer en meer de das om. Elk jaar zagen we onze omzet dalen. Verbeteren zal het niet… Online shoppen het is het beeld van een nieuwe tijd. De internetcrisis was moeilijk, maar corona gaf de genadeslag. Feesten gaat nog lange tijd niet meer kunnen. Ze gaan geen 1.000 mensen meer samen in een tent steken of 100 man in één café. Ik sta hier in de winkel voor Piet Snot en ook de goesting is over. Er zijn dagen dat ik amper 20 euro in kassa krijg. Ik denk dat de feestsector veruit de zwaarst getroffen sector is. Dit heeft geen zin.”

Onvermijdelijk

Hoe ze terugkijkt? “De jaren tachtig en negentig waren supermooi. Het was plezant om commerce te doen. De mensen waren welgezind, de sfeer was fantastisch. Ik ben echt boos geweest op de internetverkoop. Ondertussen berust ik in het onvermijdelijke. De kleine handelaars moeten eruit. De coronacrisis versnelt dat proces nog. De visuele verkoop zal uit het straatbeeld verdwijnen. Een massa kleine autootjes om thuis te leveren: dat wordt het beeld van de toekomst.”

Na de lockdown komt er er een uitverkoop. “In onze stock zitten nog 600 pruiken en meer dan 3.000 feestkostuums. Na de opruiming wordt de winkel gesloopt en kunnen de bouwpromotors starten met de plannen voor de bouw van appartementen. Zelf ga ik me nog een beetje bezig houden. (grijns) Ik moet toch onder het volk blijven. Misschien start ik in de zorg.” (DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.