Familiezaak Schoenen Roger verdwijnt na 71 jaar uit Middelkerke

Redactie KW

Na de zomervakantie sluit Schoenen Roger in de Paul de Smet de Naeyerstraat na 71 jaar de deuren. Met pijn in het hart bij Ria Vanwelsenaere, die destijds de winkel overnam van haar ouders. Al kijkt ze uit naar een welverdiend pensioen.

“Ik denk al een tijdje aan mijn pensioen, maar nu het concreet is dringt het tot me door dat hiermee ook de winkel zal stoppen. Opvolging is er niet. We hebben een dochter maar zij behaalde een universitair diploma waarmee ze een heel andere job zal uitoefenen. Officieel zullen we stoppen na de zomervakantie. Eerst willen we zoveel mogelijk materiaal kunnen uitverkopen, momenteel stellen we nog de wintercollectie voor, maar binnenkort is er ook de zomercollectie. We geven mooie kortingen, ook als dank naar onze klanten toe”, steekt Ria van wal.

71 jaar is een lange tijd, een periode waarin de zaak een heel groot klantenbestand heeft opgebouwd. “Dat heb ik vooral te danken aan mijn ouders Roger Vanwelsenaere en Noëlla Valcke die op 1 maart 1949 deze winkel aankochten”, vertelt Ria. “Ze waren toen pas getrouwd en wilden een eigen zaak opstarten. Daarom kwamen ze van Beerst naar de kust. Papa was schoenmaker en kende alles van schoenen. Tot zijn 62ste was hij de drijvende kracht bij Schoenen Roger. Veertig jaar later nam ik de schoenwinkel over, na eerst jarenlang te helpen in de winkel. Mijn leven draaide van kleins af al rond schoenen. Rond 1995 besloten ze het oude gebouw en dus ook de winkel te slopen. Gelukkig kon onze zaak blijven en maakte het oude gebouw plaats voor een nieuwbouw.”

Twee kleinkinderen: onze oogappels

Ria’s dochter kwam regelmatig helpen in de winkel als jobstudente te worden. “We hebben haar altijd de ruimte gelaten om zelf te kiezen welke job of studies ze zou gaan doen”, gaat Ria verder. “Ze koos voor een opleiding aan de universiteit. Intussen kreeg ze ook twee kinderen, het zijn onze oogappels.”

De schoenwinkel openhouden, vergt veel energie van Ria, vooral de zomers waren heel druk. “Ik kon ook niet goed sluiten, dat is de perfectionist in mezelf. Ik woon boven de schoenwinkel. Als ik veel volk op straat zag, bleef ik in mijn winkel plakken. Ook tijdens de vakantie bleef ik 7 op 7 open. Ondanks het harde werk met alle ups en downs ben ik er steeds ten volle voor gegaan. We hebben altijd goed gewerkt, van internet hebben we weinig of geen nadeel ervaren. We hebben een vast cliënteel dat komt voor onze kwaliteit en advies. Het levenswerk van mijn ouders verderzetten gaf me een speciaal gevoel. Jammer genoeg zijn ze ondertussen allebei overleden.”

Tijd om te reizen

Ria’s vaste klanten treuren dat ze stopt. “Ze vragen zich af waar ze nu terecht kunnen. Sommigen komen hier al van bij het begin hun schoenwaren kopen. Er zijn ook steeds minder familiezaken in Middelkerke, op de enkele vaste waardes na. Het zal vreemd zijn om langs de winkel te lopen als hij officieel gesloten zal zijn. Maar ik trek me op aan de mooie dingen. Mijn man en ik kijken er naar uit samen te reizen en tijd vrij te maken voor onze kleinkinderen. We rijden graag met de motor. Nu willen we vooral profiteren van het leven. Daarom wil ik alle lieve klanten bedanken voor het jarenlange vertrouwen in onze familiezaak. Dank voor de fijne momenten en de leuke babbels want zo werd Schoenen Roger een succes.” (LC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.