Familie Verkempinck neemt na 51 jaar afscheid van Hobbycenter

De drie broers en zus in volgorde van oud naar jong: Ivan, Tina, Paul en Steven. (foto Jeffrey Roos)©Jeffrey Roos
De drie broers en zus in volgorde van oud naar jong: Ivan, Tina, Paul en Steven. (foto Jeffrey Roos)©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De kogel is door de kerk en de overeenkomst is getekend. Ivan (65), Tina (64), Paul (63) en Steven (61) Verkempinck houden er na 51 jaar mee op en laten bouwmarkt Hobbycenter over aan een jong en dynamisch Zedelgems koppel.

Hobbycenter in de Archimedestraat is wellicht de oudste bouwmarkt van Vlaanderen. Het werd opgericht in 1970 door Francis Verkempinck, vader van het viertal, nog voor er sprake was van de grote ketens. “Onze vader was, samen met zijn vader, een grote Oostendse aannemer uit het drieluik Vanheule, Vanbiervliet en Verkempinck”, vertelt Paul.

“Zijn bedrijf had zo’n 50 personeelsleden in loondienst. Waar nu verschillende huizen staan in de Koebrugstraat en de omliggende straten, waren in die tijd alleen maar weiden te zien. Het was mijn grootvader die in de tijd de Koebrugstraat liet aanleggen om het bouwbedrijf vlot te kunnen bereiken. Het bouwbedrijf was eigenlijk het eerste bedrijf dat zich in de industriezone Oostende-Stene-Zandvoorde vestigde. De hele site hebben zij zelf moeten verkavelen en ook het aanleggen van de nutsvoorzieningen gebeurde door het bedrijf van mijn vader. Daarnaast werd de eerste hoogspanningscabine in de buurt door mijn vader geplaatst. Die bediende de hele zone. Alle bedrijven in de buurt kregen stroom van bij ons.”

Toevallig ontstaan

Heel wat mensen uit de buurt kwamen dagelijks langs bij het bouwbedrijf en vroegen vader Verkempinck vaak of hij toevallig geen pot verf kon missen of een stuk plaat op overschot had. “Zo ontstond het idee om er een concept van te maken”, legt Ivan uit. “Vader dacht: als iedereen om materiaal komt vragen, kan ik die materialen even goed te koop aanbieden en dat op een georganiseerde manier doen. In 1966 zwaaide pa voor het eerst de deuren van het atelier en het magazijn open voor de buurtbewoners. Vier jaar later werd de winkel geofficialiseerd in een bvba en de eerste bouwmarkt in België. Pas 20 jaar later kwamen de grote spelers opzetten, al zagen wij die nooit als concurrenten.”

Enkele jaren na de officiële oprichting stapten de drie zonen en de dochter van Francis mee in het bedrijf. Het aannemersbedrijf werd gecombineerd met de bouwmarkt, maar toen de crisis in de bouwsector eind jaren ’80 kwam opzetten, werd beslist om het bouwbedrijf af te stoten en verder te gaan met de bouwmarkt.

Familiaal gebeuren

“Wij zijn uniek omdat Hobbycenter een familiaal gebeuren is”, gaat Steven verder. “We werken allemaal sinds het begin samen en lopen elkaar niet voor de voeten. Daarnaast zijn we ook de laatste onafhankelijke bouwmarkt. Wij zijn noch van de bank, noch van leveranciers, noch van aankoopgroeperingen afhankelijk. Wij doen wat we willen en dat is onze sterkte. Het maakt ons ook heel wendbaar.”

Ivan Verkempinck: “Wij waren destijds de eerste Bouwmarkt van België”

Drie broers en een zus die samenwerken… Geef toe, het is een uniek gegeven. “Dat schept inderdaad een band”, lacht Tina. “Broers en zussen hebben altijd al een unieke band, maar de band die wij hebben, is toch wel heel bijzonder. Zes dagen per week werken wij samen in de zaak. We zien elkaar dus meer dan ons eigen gezin. We kennen elkaar door en door en zijn perfect op elkaar ingespeeld. Of we ook buiten het werk afspreken? Zelden. We zien elkaar al heel veel en hebben allemaal ook ons eigen leven. Onze man en vrouwen zien elkaar dan weer op familiefeesten.”

Kinderen afgeraden

Het viertal heeft dan wel kinderen, toch staat niemand te springen om de zaak over te nemen. “Eigenlijk hebben we het hen een beetje afgeraden”, verklapt Paul. “Hoewel het Hobbycenter een successtory is, was het runnen ervan erg slopend en stresserend. Wij hebben beslist om onze kinderen dat niet aan te doen. Daarnaast zouden we nooit echt kunnen genieten van ons pensioen. We zouden altijd wel betrokken blijven bij de zaak. Als we op pensioen zijn, dan willen we daarvan kunnen genieten. We hebben allemaal hard gewerkt in ons leven en nu is de tijd gekomen om een stapje terug te zetten.”

Nieuwe uitbaters Hannan en Lieselot: “We starten vol goede moed”

JRO©Jeffrey Roos
JRO©Jeffrey Roos

Hannan Mahmood (27) en Lieselot Van Riet (39) uit Zedelgem zijn de gelukkigen die het familiebedrijf van de familie Verkempinck konden overnemen. Zij staan voor een totaal nieuwe uitdaging.

Het Zedelgemse koppel ging afgelopen maandag officieel van start, maar krijgt nog enkele maanden ondersteuning van Ivan, Tina, Paul en Steven. “Allereerst spreekt de groeiende markt in de sector ons wel aan”, vertelt Hannan. “Daarnaast hebben we wel wat affiniteit met de bouw. Lieselot volgt momenteel het laatste jaar van de opleiding vastgoedmakelaar en ikzelf studeer volgend jaar af als vastgoedpromotor. De stap naar de bouw lag wel voor de hand. Het marktaandeel van de business-to-business vergroot alleen maar en dat spreekt ons wel aan.”

Lieselot komt uit de banksector. “Mijn vader opende in 1985 een filiaal van Argenta en ik nam dat van hem over in 2001”, vertelt Lieselot. “Als ik voor een andere sector kies, dan moest het iets totaal anders zijn. De financiële sector is enorm veranderd door de digitalisering.” Hannan komt dan weer uit de verwarmings- en koelingssector. “Ook voor mij is het iets totaal nieuw, maar we worden gesteund door de vier Verkempincks en hebben er alle vertrouwen in dat we snel mee kunnen draaien in dit bloeiende bedrijf”, aldus Hannan.