Familie Vandermarliere uit Zwevegem maakt de beste lancero-sigaar ter wereld

Fred Vandermarliere. © Jef Boes
Mieke Verhelle

Het Amerikaanse sigarenmagazine Cigar Aficionado heeft een sigaar uit het gamma van het Zwevegemse J. Cortès de hoogste score van de voorbije jaren gegeven. De sigaar van het merk Oliva is sinds 2016 in West-Vlaamse handen.

Cigar Aficionado is een Amerikaans magazine dat scores toekent aan sigaren wereldwijd. Wat Parker is voor de wijn, is dit magazine voor sigaren. In het nummer van juli-augustus kreeg de Oliva Serie V Lancero een topscore van 94 op 100. “Daarmee zetten we ons tussen de wereldtop”, legt Fred Vandermarliere, ceo van Cortès uit. “Zeker in dat formaat, de lancero, is dat een ongeziene score.”

Een lancero is een lange, smalle sigaar. Voor de kenners: 7 inches lang en een ringauge van 38. “Doordat de sigaar zo lang en smal is, is ze heel complex om te maken”, legt Fred Vandermarliere uit. “De uitdaging is om met halve tabaksbladeren een goede melange te maken mét een optimale zuigkracht. Ons motto is: een sigaar moet je degusteren, je moet ervan proeven en genieten. De smaak is dus heel belangrijk.”

Investeringen

Oliva is een van de grootste producenten van handgedraaide sigaren in Nicaragua. Het bedrijf bestaat al 133 jaar en werd in 2016 overgenomen door de Zwevegemse sigarenproducent J. Cortès.

“Bij dergelijke overname is het altijd wat afwachten”, weet Fred. “Je bouwt iets op aan de andere kant van de wereld, ver van je thuisbasis. Bovendien is Amerika de grootste afzetmarkt. Deze erkenning is een bevestiging dat we de kwaliteit hoog kunnen houden. Het is een compliment voor onze mensen in Tabolisa Nicaragua, die de Oliva elke dag met eenzelfde passie rollen. We zijn blij dat die mensen hun vertrouwen in ons gesteld hebben en dat we de ploeg ter plaatse hebben kunnen samenhouden.”

“We hebben veel geïnvesteerd om de veiligheidsnormen op Europees niveau te brengen. We hebben daar ter plaatse een nieuwe fabriek gebouwd. We hebben er ook een fabriek om sigarenkisten zelf te maken, van het hout selecteren tot de afwerking. Alles gebeurt er ter plaatse.”

In Nicaragua zijn 1.300 mensen aan de slag voor J. Cortès, wereldwijd zijn dat er tussen de 3.700 en 3.800. (MVM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.