Familie Mouton stopt na 150 jaar ‘commerce doen’: “We zullen onze klanten missen”

Patrick Mouton en Dorty Herpoel nemen afscheid van hun winkel.©ELS DELEU EDB
Patrick Mouton en Dorty Herpoel nemen afscheid van hun winkel.©ELS DELEU EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Op 30 november sloten Patrick en Dorty de deuren van Zelfbediening Mouton. En zo kwam er ook een einde aan 150 jaar ‘commerce doen’ in Rollegem door de familie Mouton.

Het verhaal startte 150 jaar geleden met de opening van een bakkerij op Rollegemplaats door de overgrootouders van Patrick Mouton. “Ook mijn grootouders en later mijn ouders runden een bakkerij op die plaats.” In 1964 startten Patricks ouders met een winkel in de Rollegemkerkstraat. “Ze verkochten al wat kruidenierswaren in het kleine winkeltje op de Plaats, en bouwden dit hier verder op. Patrick en zijn vrouw Dorty Herpoel (52) namen de zaak later over en bouwden deze verder uit. “Negen jaar geleden breidden we uit met 75 m² waardoor ons assortiment nog groter werd.” Maandagavond 30 november zetten Patrick en Dorty een punt achter hun carrière.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de zaak te sluiten eind 2020. “Er komt hier echter een Carrefour Express en men wil vanaf 1 januari in het pand komen om er aanpassingswerken uit te voeren. We zullen de maand december nodig hebben om alles leeg te maken. We blijven hier nog een maand wonen.” Patrick en Dorty verhuizen naar hun huis in Rollegem, waar ze woonden voor ze de zaak overnamen van Patricks ouders.

We zullen nu meer tijd hebben voor onze familie en onze hobby’s

Voor Patrick de zaak van zijn ouders overnam, werkte hij 12 jaar bij garage Monserez in Aalbeke. Dorty is ook van Rollegem. Zij begon haar carrière bij Sarma in Kuurne. Het koppel nam de zaak over op 1 juli 1988, toen Patricks ouders met pensioen gingen. “Het voelt vreemd aan om te stoppen”, geeft Dorty toe. “Ik zal vooral het contact met de klanten missen.” Zelfbediening Mouton was een echte buurtwinkel met dicht contact met de klanten, die Patrick en Dorty graag zien.

In de loop der jaren zagen Patrick en Dorty in hun winkel ook de mentaliteit rond eten veranderen. “De laatste jaren kwamen er vooral voedingswaren uit andere landen bij, denk maar aan pizza en lasagne. Dat had je vroeger niet. We merkten ook dat sommige dingen beter verkochten na een vakantieperiode. Als mensen van Spanje kwamen, kochten ze bij thuiskomst wel eens vaker een fles Sangria. Die verkoop viel een tijdje later dan weer stil. De opmars van kant-en-klare maaltijden was ook duidelijk merkbaar de laatste jaren. De mensen koken minder.”

Veel veranderingen

De laatste maanden waren er veel ingrijpende veranderingen in de familie Mouton. “Onze twee dochters zijn sedert ruim twee maanden verhuisd, bij onze zoon werd ons eerste kleinkindje geboren, nu stoppen we met de zaak en op het einde van december verhuizen wij hier ook. Het zou dit jaar de eerste keer geweest zijn dat we met oudejaarsavond niet om 0.30 uur naar huis zouden moeten. Maar door de lockdown kunnen we nu helaas nog niet met vrienden vieren en moeten we thuis blijven.”

Wanneer we polsen of er bij de kinderen geen interesse was om de zaak over te nemen, antwoorden Patrick en Dorty dat ze allemaal een job hebben. “Was er één geweest die de zaak verder wilde zetten, dan zouden we het niet hebben tegengehouden, maar we wilden hen ook niet pushen. “Ze weten ook wat het inhoudt: het werk stopte nooit. We moesten altijd om 5 uur uit ons bed en zijn ook altijd open geweest tot de zondagmiddag. Onze sluitingsdag diende om papieren in orde te brengen, bestellingen te doen en gerief bij te halen.”

Postpunt

Na 32 jaar is vooral Dorty blij om te kunnen uitslapen. “Ik had het er altijd moeilijk mee om zo vroeg op te staan. Ook eens op weekend gaan, zal nu kunnen.” Voor Patrick komt er weer meer tijd vrij om aan auto’s te sleutelen. Hij doet ook aan autocross op gesloten terrein. “Dat doe ik samen met mijn zoon. Mijn liefde hiervoor ontstond in 1973 door mijn broer die een auto kocht.” Patrick rijdt van maart tot oktober zo’n 20 crossen per jaar. “We organiseren ook jaarlijks twee crossen en één keer kip aan het spit. Dat laatste doen we samen met Dorty’s broer die rally op de baan rijdt.

Het postpunt dat bij Zelfbediening Mouton was, valt met de sluiting van de winkel ook weg. “Hiervoor moet je nu naar ‘t Krantenhuisje Aalbeke of naar Total in Bellegem”, geven Patrick en Dorty nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier