Extra terrassen en afgesloten straten blijven ook na de coronamaatregelen

Schepen Bjorn Anseeuw met de caféuitbaters van de Kapucijnenstraat. © EFO
Redactie KW

Ook na de coronamaatregelen zullen in Oostende extra terrassen en afgesloten straten voor horecazaken mogelijk zijn. De horeca reageert positief en de Kapucijnenstraat dient als voorbeeld.

Oostende reikte na de coronalockdown 207 vergunningen uit en sloot twee straten af voor het verkeer zodat de restaurants en cafés grotere terrassen konden plaatsen. Dat zorgt voor meer sfeer, meer gezelligheid en extra inkomsten voor de uitbaters. “Corona heeft ons veel afgepakt. Maar gaf ons ook de tijd om dingen uit te proberen die anders niet vanzelfsprekend zouden zijn. Het afsluiten van straten is daar een voorbeeld van”, zegt schepen voor openbaar domein Björn Anseeuw (N-VA). “De vraag is nooit gekomen en dus werd het niet besproken. Nu uitbaters kwamen met vragen hebben we vooral gekeken hoe we die konden oplossen. Met wat overleg is er toch veel mogelijk. Doorheen de Kapucijnenstraat reed tot voor kort de Centrumbus. We hebben een week gepraat met De Lijn en nu maakt de bus een ommetje en is de straat verkeersvrij.”

Positief

De reacties zijn positief en daarom wil schepen Anseeuw een stap verder gaan. “Ook na de corona moet zoiets kunnen. De oplossing zou ook verder kunnen gezet worden. Voor de coronaterrassen moeten ook geen belastingen betaald worden en nadien gaan we evalueren of en hoe we dit kunnen behouden.” Anseeuw ziet nog meer mogelijkheden : “Dit is een interessant experiment in het kader van mobiliteit. Men denkt ten onrechte dat alles in het honderd zal lopen als er een straat wordt afgesloten. We willen naar een autoluw centrum. Daar moet een evenwicht zijn tussen alle vervoersmiddelen. Ook het evenwicht tussen een goede mobiliteit en leefbaarheid voor de horeca moet bekeken worden.”

Groot terras

De uitbaters in de Kapucijnenstraat zelf zijn dubbel tevreden omdat ze een groter terras hebben en daar nu geen belastingen voor moeten betalen. Filip De Ceulaer runt al 3 jaar Filip’s Place : “Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg een groot terras over de hele straat. Daardoor kunnen we meer mensen zetten en wat achterstand van de lockdown inhalen. En het werkt want het terras zit vol.” Ook Elmo Vermeiren van Den Artiest bevestigt : “We stonden er niet bij stil dat het kon. De stad belde ons op en vroeg waarom wij nog geen aanvraag hadden ingediend. Door het terras is het beter als vorige zomers.” Ook Thibault Marchand van De Zeegeuzen is lovend: “Het is pas mijn eerste zomer en die dreigde in het water te vallen door de vele coronamaatregelen. Het extra terras is dus een zegen.”

Bij Horeca Middenkust zegt voorzitter Bart Boelens : “De stad doet een mooie inspanning die de restaurants en cafés ten goede komt. Uiteraard staan we volop achter de maatregel. Maar ik waarschuw voor november. Dan vallen de extra inkomsten van de terrassen weg.” (efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier