Exclusief: Filip Dewaele geeft fakkel door aan Sofie Spriet

Filip Dewaele met zijn opvolgster Sofie Spriet. “Van bij het eerste contact hadden we meteen een goede klik”, luidt het. (foto Frank Meurisse)© Frank Meurisse
Filip Dewaele met zijn opvolgster Sofie Spriet. “Van bij het eerste contact hadden we meteen een goede klik”, luidt het. (foto Frank Meurisse)© Frank Meurisse
Bert Vanden Berghe

Verrassing van formaat in de immowereld. CEO Filip Dewaele van de gelijknamige vastgoedgroep zet straks een strategische stap opzij. Opvolgster Sofie Spriet uit Kortrijk, die een verleden heeft als advocate, wil verder groeien met een verankering over heel Vlaanderen en Brussel, en met nog meer aandacht voor klantgerichte service.

De Dewaele Vastgoedgroep vindt zijn oorsprong in Brugge, toen Pol Dewaele zaliger in 1984 een vastgoedkantoor oprichtte, gespecialiseerd in bedrijfspanden. Vandaag heeft het bedrijf 43 kantoren, verspreid over Vlaanderen en Brussel, met een 250-tal medewerkers. Naast de klassieke vastgoedtak hebben ze nog vier merken in huis: Van der Build, Turner, De Syndic en het recent opgerichte Soldandset.be. Aan het roer staat vandaag zoon Filip Dewaele (52) die begin jaren negentig in de groep stapte. Vanaf 1 september geeft hij de fakkel door aan Sofie Spriet (36) uit Kortrijk, met wie hij al een aantal jaar een tandem vormt.

Scharniermoment

“Een logische stap in het kader van onze strategische en ambitieuze toekomstplannen”, verduidelijkt Filip Dewaele. “We zijn de laatste dertig jaar enorm gegroeid. Rond de eeuwwisseling kwam er een kantoor in Kortrijk bij. Tegen 2007 hadden we vijf kantoren en veertig medewerkers. Nog eens zeven jaar later gingen we naar 25 vestigingen. Je werkt nog zoals in een kleine groep, terwijl je dat eigenlijk niet meer bent op dat moment. Dus moet je alles strategisch herdenken, ook qua organisatie, zodat iedereen weer op dezelfde lijn zit. De laatste jaren zijn we opnieuw verdubbeld qua medewerkers en omzet, dus staan we opnieuw voor een scharniermoment. Zeker omdat de vastgoedwereld snel verandert. Er zijn heel wat nieuwe spelers op de markt, voornamelijk de bank- en verzekeringssector die zich nu ook op onze sector begeeft.”

Op 1 september wordt Sofie Spriet dus de nieuwe ceo, met wie Filip al jaren in duo werkt. Op de eerste schooldag straks is het acht jaar geleden dat ze aan de slag ging voor Dewaele. “Een spontane sollicitatie eigenlijk, hormonaal beïnvloed”, lacht Sofie. “Ik was aan de slag als advocate en ik had horen waaien dat Dewaele hun juridische dienst wilde uitbouwen. Ik was wat uitgekeken op het microklimaat van de advocatuur en ben op hen afgestapt. Ik herinner me dat er meteen een hele goeie klik was. Toen ik aan de slag ging, was dat als een speeltuin waar ik mijn ei in kwijt kon. Na anderhalf jaar kreeg ik de kans om operationeel een grotere rol te spelen door onder meer de kantoorverantwoordelijken te coachen, begeleiden en op één lijn te krijgen. Ik kreeg heel veel vrijheid en vertrouwen. Dat vat overigens heel goed de cultuur en mentaliteit van het bedrijf samen.”

Vertrouwen

“Ik geloof niet in de klassieke uitdrukking: vertrouwen is goed, controle is beter ”, aldus Filip. “Ons DNA bestaat uit vertrouwen. Dat zorgt ervoor dat mensen zelf stappen durven zetten en we zo kunnen groeien. Dat resulteert ook in een grote wendbaarheid van onze mensen. Dat zoiets een grote sterkte is, bleek het afgelopen jaar nog maar eens. Op de momenten dat onze sector stil lag, organiseerden onze mensen van IT tot marketing digitale cursussen voor elkaar. Dat bleek bijzonder nuttig én succesvol.”

Sofie en Filip zijn naar eigen zeggen heel complementair, waardoor de positieswitch erg organisch verloopt. “Voor mij is het loslaten, iets wat ik eigenlijk al heel mijn carrière doe”, aldus Filip. “Het betekent ook niet dat ik niet meer actief zal zijn, au contraire . Ik blijf voorzitter van de raad van bestuur en duik ook opnieuw het werkveld in, om ons gigantisch netwerk te onderhouden en uit te breiden.”

Menselijk aspect

Sofie kijkt halsreikend naar haar nieuwe job. Daarnaast runt ze overigens nog een start-up waar ze haar kennis en skills aanwendt om advocatenkantoren klaar te maken voor de toekomst. “Met Dewaele is er een ambitieus groeiverhaal waarbij we tegen 2025 over heel Vlaanderen en Brussel verankerd willen zijn. We werken ook niet met een franchisingmodel, waarbij zelfstandige kantoren onze naam overnemen, maar houden alles in huis. Zo hebben we een soort ecosysteem waarbij we als geen ander onze corporate values kunnen bewaren. We werken ook heel hard op het menselijke aspect. Soft skills zijn veel belangrijker dan kennis. Die kunnen we perfect uitbouwen via interne opleidingen. Veel mensen die hier werken hebben dan ook het gevoel dat ze in een soort clan zitten. Voor ons, maar zeker ook voor hen is Dewaele echt een love brand geworden.”

Dewaele is meer dan een verzameling vastgoedkantoren. “Bedoeling is dat we onze hybride groei bewerkstelligen, offline én online. Er gebeurt veel online, en de rol van tussenpersoon staat onder druk. Maar we geloven nog heel hard in onze meerwaarde. Daarom willen we nog meer dan vroeger onze expertise uitspelen, gaande van fiscale optimalisatie tot overdracht van vastgoed.”

“We willen een continue partnerschap aangaan, van het eerste kot verhuren tot een assistentiewoning aanbieden, en alles daartussen”, besluit Filip. “Het is geen geheim dat onze job verandert. Daarom ben ik heel blij met iemand als Sofie, die gedreven, sympathiek en welbespraakt is. Ik heb het volste vertrouwen in haar.”