Evenveel hopboeren in Poperinge, maar méér hectaren

Redactie KW

29 brouwerijen, goed voor 82 bieren, ontvingen het certificaat, omdat ze brouwen met minstens 50% Belgische hop.

Het aantal hopboeren in groot-Poperinge blijft dit jaar onveranderd op achttien. Het aantal hectaren hopvelden, vorig jaar nog 146,85 ha, zou wel stijgen met een zestal.

Joris Cambie, voorzitter van de vzw HOP: “De huidige situatie op de hopmarkt is enigszins gewijzigd ten opzichte van vorige jaren. Vanaf de zomer nam de vraag naar alfarijke rassen enorm toe. In Duitsland was er een merkelijk mindere opbrengst, met ook minder alfazuurgehalte. Een lage voorraad op de wereldmarkt, duwde de prijzen omhoog. En dat was iets wat we al een tijdje niet meer gezien hadden.”

“Op de aromamarkt zagen we ongeveer een omgekeerd beeld, maar sterk afhankelijk van het ras. Er zijn blijkbaar nog hoeveelheden Poperingse aromahop te koop. De bovengemiddelde opbrengst in Engeland is hier de basis van. Wat we ook meer horen, is de vraag naar authentieke Belgische hoprassen. Enkele van die rassen zijn reeds terug beschikbaar, maar soms valt de opbrengst tegen. Verkopen op lange termijn, met voorcontracten voor meerdere jaren voor het grootste deel van de geschatte oogst, blijkt nog steeds de beste tactiek”, vertelt de voorzitter.

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V): “Er werd vorig jaar 56,2 ha bittere hop gekweekt, 57,6 aromahop en 24,8 ha met dubbel doel. De aromahop is dus met 10 ha gestegen tegenover 2016. In totaal konden we rekenen op een opbrengst van 235.101 kilogram; of 26.000 kg meer dan in 2016.

In het Hopmuseum mochten 29 brouwers, samen goed voor 82 soorten bieren, hun certificaat afhalen, omdat ze brouwen met minstens de helft Belgische hop. Het certificaat ‘Goud’ was er voor de brouwerijen die uitsluitend Belgische (en dus bijna uitsluitend Poperingse) hop gebruiken.

Landbouwschepen Kris Notebaert (CD&V): “Gelauwerde brouwerijen uit de streek waren ondermeer Brasserie Au Pif (Steenvoorde), The Brew Scoiety (Heule), Brouwerij Betsy (Bredene), Brouwerij De Bie (Wakken), Ox Brewery (Wevelgem), Brouwerij Ju De Mer (Middelkerke), Leroy Breweries (Boezinge), Brouwerij De Plukker (Poperinge), Brouwerij d’Oude Maalderij (Izegem), ‘t Gaverhopke (Nieuwenhove-Waregem) en Brouwerij De Poes (Tielt).”

(AHP-FT MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier