Et Alors Gin: “Gin voor het goede doel”

Stijn Verhalle van Et Alors © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Bert Vanden Berghe

Serviceclub De ronde Tafel uit Tielt ontwikkelde naar aanleiding van hun 20ste verjaardag een eigen gin. Die brachten ze uit in zes verschillende kunstzinnige flessen. De opbrengst gaat naar het goede doel. De gin staat symbool voor een zekere je m’en foutisme van de club.

“We zijn de eerste serviceclub van West-Vlaanderen, en ik denk zelfs het hele land, die uitpakte met hun eigen gin”, weet ex-voorzitter Stijn Verhalle uit Ruiselede, die sinds kort verhuisd is naar Kanegem. In het dagelijkse leven is Stijn tuinarchitect. En voormalig lid van serviceclub de Ronde Tafel in Tielt. Aangezien hij de leeftijdsgrens intussen is overschreden, maakt hij er geen officieel meer deel van uit, maar hij is nog steeds een actief en ondersteunend deelnemer.

“In 2014 was ik voorzitter. Dat voorzitterschap duurt telkens een jaar. Het idee ontstond tussen pot en pint om onze eigen gin te maken. Met onze twintigste verjaardag in het verschiet, hadden we een extra motivatie gevonden. We wilden echter niet zomaar een gin en het idee ontstond om zes kunstzinnige flessen te ontwikkelen met dezelfde gin, maar telkens met een andere afbeelding. De gin als een soort collector’s item, dus.”

“Het silhouet van de vrouw, dat de fles – die uit Italië komt- siert, is afkomstig van kunstenaar Karel Talpe. De vorm van de fles past bij ons: met een hoek af. Voor de naam, kwamen we uit bij de befaamde uitspraak van Mitterand: et alors? Dat is ook zowat onze lijfspreuk, iets wat een mannenclub typeert. We willen ons eigen ding doen en als het wat vreemd oogt: en dan?” De ontwikkeling van meerdere ontwerpen bleek een schot in de roos. Er werden niet veel aparte flessen verkocht. Een tijd later hebben we ook een zevende fles ontwikkeld in een speciale doos om het een extra cachet te geven. Ook dat sloeg aan, vooral als relatiegeschenk.

Stijn Verhalle van Et Alors
Stijn Verhalle van Et Alors© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Et Alors werd verkocht via de website – nog steeds overigens – maar het ging vooral vlot via de eigen leden, zeker ook naar het einde van het jaar toe. Net als onze andere opbrengsten gaat die integraal naar goede doelen, zoals basisschool De Vlinder in Tielt – waar we een speelpodium sponsorden -, vzw De Toevlucht Aalter, dat voedselpakketten verdeelt en armoede bestrijdt, De Windroos in Brugge, een opvangtehuis voor volwassenen gehandicapten, Ketfood Plus KVC Wingene, een voetbalploeg voor kinderen met een beperking. Maar even goed sponsoren we de scouts van Tielt. Elke voorzitter legt elk jaar zijn eigen accenten, maar alles wat we doen is voor het goede doel en niet uit eigenbelang, integendeel..”

Stijn Verhalle van Et Alors
Stijn Verhalle van Et Alors© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Perfect serve

Et Alors is een zeer kruidige en stevige gin met aroma’s van peper, staartpeper, paradijszaad, gemberwortel en kruidnagel. Je drinkt hem het best met een zeste van een citrusvrucht zoals een sinaasappel en Fever Tree Mediterranean.

www.etalorsgin.be

Et Alors Gin:

Volg de reeks op www.kw.be/gin

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.