Er komt een nieuw Labyrint in Kemmel

© EF
Redactie KW

V-Estate heeft het Labyrint in Kemmel begin vorige maand gekocht. In de zomer van 2021 komt er nu een nieuw Labyrint, in het pand wordt door het immokantoor een handelsruimte voorzien, een café-restaurant en 4 appartementen. “Alles met oog voor de authenticiteit van het gebouw,” weet projectontwikkelaar Brecht Vierstraete. Het Labyrint stond leeg sinds maart 2019.

Het bekende café-restaurant op de Dries in Kemmel werd dankzij Stef Dehollander tot over de dorpsgrenzen bekend. Stef hield het Labyrint open van 1987 tot 2012. Daarna namen nieuwe uitbaters met wisselend succes de zaak over. Stef Dehollander was tot in september 2012 uitbater van volkscafé Het Labyrint in het centrum van Kemmel, en voordien van De Speelberg in Dranouter en Wulvergem. Het ging telkens om een combinatie van een eetcafé met een speelgoedmuseum. Met zijn Labyrint gaf Stef een stevige boost aan het toerisme in Kemmel. Het dorp in Heuvelland is van oudsher een toeristische trekpleister. Zo werd het Labyrint eertijds geopend in één van de voormalige hotels van het dorp: hotel Delobel.

In zomer 2021 openen

Het pand krijgt nu dankzij V-Estate een gedeeltelijke make-over. “We behouden het vooraanzicht aangezien het over een beschermd monument gaat. Beneden komt er in het voormalig restaurantgedeelte een handelsruimte. Momenteel lopen al de eerste gesprekken met geïnteresseerde uitbaters”, weet Brecht Vierstraete. “In de vroegere feestzaal komt opnieuw een café-restaurant. We voorzien een diepere uitbouw achteraan waardoor het doolhof zal verdwijnen. Bovenaan komen er vier appartementen. We hopen tegen eind december rond te zijn met alle vergunningen om zo te starten met de bouwwerken met de hoop om tegen de zomer van 2021 open te kunnen doen. Mensen die ideeën hebben voor de verdere concrete invulling van het horecagedeelte kunnen ons steeds contacteren. We hopen dat de naam van de horecazaak zal behouden blijven.”

Speelgoedcollectie

In het Labyrint was de collectie speelgoed indrukwekkend. In 2018 werd door de gemeente Heuvelland en de erfgoeddienst CO7 een inventaris opgemaakt van de duizenden stukken speelgoed. De verzameling gaat terug op het eerste eetcafé van Stef Dehollander, de Speelberg in Dranouter in 1973. “Met mijn vrouw had ik een overeenkomst. De bedoeling was om op onze wekelijkse sluitingsdag telkens een stuk speelgoed te kopen,” liet Stef vroeger noteren in een interview.

Nieuw doolhof

Nu er een nieuw Labyrint komt en het doolhof zo letterlijk verdwijnt, zal de gemeente een nieuw doolhof aanleggen in het kasteeldomein de Warande. “Al eeuwenlang is er in Kemmel een labyrint, en dat houden we graag zo,” zegt schepen en Kemmelnaar Wieland De Meyer. Het doolhof was toen gelegen langs de tramlijn en voor tramgebruikers een aangename manier om zo te wachten op de tram. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier