Er brouwt iets in deDingen: café wordt koffie- en eethuis mét brouwerij

Egbert en Arn van Ruimtegist. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Met microbrouwerij Ruimtegist wordt er nadat brouwerij Tack er bijna 60 jaar geleden de brui aan gaf weer bier gebrouwen op het Buda-eiland. Hobbybrouwers Arn Simoens (33) uit Kortrijk en Egbert Glorieux (33) uit Kruisem zullen binnen enkele maanden hun eerste paar honderd flesjes bottelen in café deDingen in de Budastraat.

Egbert Glorieux en Arn Simoens kochten café deDingen samen met de barista’s Erik Coene (28) en Elke Herrebaut (25) die er overdag een koffie- en eethuis zullen uitbaten. De brouwerij zal vooral op volle toeren draaien in het weekend en komt helemaal achteraan het café in een voormalige opslagruimte. Uniek aan het project is dat klanten de brouwers effectief aan het werk zullen zien door een grote glazen wand. Binnen een tweetal maanden moeten de verbouwingen aan het café, dat zal verdubbelen in oppervlakte, en de brouwerij klaar zijn.

Egbert en Arn kennen elkaar al hun halve leven. Zes jaar geleden beslisten ze om samen te gaan brouwen. “Heel toevallig bleken wij allebei nog mandflessen (een fles waar een mand rond gevlochten is en het bier vroeger werd ingedaan, red.) te hebben. Die stonden op zolder stof te vergaren. Onze vaders hadden ook nog gebrouwen. Het heeft dan ook niet lang geduurd voor we zelf ons eerste brouwsel maakten op het appartement van Egbert. En tegen alle verwachtingen in was dat eigenlijk wel te drinken. Meestal gaat dat nochtans zoals bij pannenkoeken, de eerste mislukt altijd“, lacht Arn. “Maar wij hadden de smaak te pakken en hebben ons meteen wat degelijk materiaal aangeschaft”, vult Egbert aan.

Bier brouwen is niet echt moeilijk, alleen de juiste verhouding vinden: dat is iets anders

Naar school

Na een tweetal jaar waren de mannen uitgekeken op hun boek ‘Hoe bier brouwen’ en beslisten ze om een opleiding te gaan volgen. “In een ideale wereld was ik graag terug voltijds naar school geweest“, vertelt Arn. “Maar dat was geen optie. Dus gingen we twee jaar lang een opleiding volgen tot technicus in de fermentatietechnieken op dinsdag, donderdag en zaterdagavond. Bier brouwen is eigenlijk niet zo moeilijk. Het hele proces duurt ongeveer acht uur en je hebt alleen mout, water, hop, gist en wat kruiden nodig. Alleen de juiste verhouding vinden, dat is iets anders.”

“En dan is er nog het schoonmaken”, lacht Egbert. “Meer dan 80 procent van bier brouwen is schoonmaken, omdat alles zo hygiënisch moet zijn.”

Levenslang bier

Na zes jaar hard werken hebben de mannen drie eigen bieren die bijna op punt staan. “Tijdens de Sinksefeesten zal je hier al Vie kunnen proeven”, vertelt Arn trots. “Vie is een licht zoet bier met een bittertje van de dryhop en heeft 6.5 procent vol alcohol. Er zitten geen chemicaliën in en ook geen vislijm om het bier helder te maken. We gebruiken geen additieven tout court. We hebben op dit moment een installatie waarmee we 160 liter in een keer kunnen brouwen, dat zijn ongeveer 20 bakken. We lieten die op maat maken. Filteren doen we nog met de hand, met een ouderwetse kaasdoek. Onze granen zullen we van boven naar beneden verplaatsen met een ouderwetse katrol en zelfs de etiketten op onze flesjes gaan we zelf plakken“, klinkt het trots.

“Onze grote droom is uiteraard om dit ooit in hoofdberoep te kunnen doen”, vertelt Arn nog. “Maar op dit moment houden we het kleinschalig. Wie wil proeven zal echt tot in deDingen moeten komen.” Al is er ook nog een tweede optie: de vrienden startten een crowdfunding op. Wie hen steunt voor 180 euro mag levenslang elk jaar twaalf flessen van 33 cl komen afhalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier