Zonnepanelen gemeentepunt doen kostprijs met een derde zakken: 300 zonnepanelen op dak WZC

Schepen Raf Deprez, hier bij de zonnepanelen op het Gemeentepunt, is blij dat er ook op wzc Sint-Amand dergelijke panelen zullen geplaatst worden.© (Foto GJZ)
Schepen Raf Deprez, hier bij de zonnepanelen op het Gemeentepunt, is blij dat er ook op wzc Sint-Amand dergelijke panelen zullen geplaatst worden.© (Foto GJZ)
Redactie KW

Tegen eind mei komen er 300 zonnepanelen op het dak van woon-zorgcentrum Sint-Amand in Zwevegem. De opgewekte energie, zo’n 111.000 kW, zal volledig gebruikt worden door het wzc zelf.

De gemeente wil graag het elektrisch verbruik van het woon-zorgcentrum Sint-Amand optimaliseren door het installeren van een PV-installatie, beter gekend als zonnepanelen. “Een dergelijke actie past ook binnen het engagement dat de gemeente is aangegaan in het burgemeestersconvenant”, zegt schepen van energie Raf Deprez (CD&V).

Om groenestroomcertificaten te krijgen, moeten de 300 zonnepanelen op het dak van het woon-zorgcentrum er tegen eind mei liggen. “Het betreft 300 panelen van elk 370W, alles samen dus 111.000 kW/piek. Die opgewekte energie zal volledig door het woon-zorgcentrum Sint-Amand gebruikt worden, wat op termijn dus een besparing betekent”, aldus de schepen.

Volgens de berekeningen zou de installatie, die zo’n 86.000 euro, exclusief btw zal kosten, zich na 5,5 jaar terugbetaald hebben. “We voorzien een jaarlijkse opbrengst tussen een goede 8.000 euro en bijna 15.000 euro. Daar komt nog bijna 42.000 euro bij over 10 jaar aan groenestroomcertificaten.”

Gemeentepunt

Schepen Raf Deprez keek ook even naar de cijfers van de zonnepanelen die enkele jaren geleden op het dak van het Gemeentepunt geplaatst werden. “Deze zorgen voor bijna een derde van de energiebehoefte in het Gemeentepunt. We hebben jaarlijks zo’n 340.000 kWh nodig en de panelen leveren ongeveer 102.000kWh op. In euro’s betekent dit dat we jaarlijks zo’n 10.200 euro winst maken met de eigen opgewekte energie”, verduidelijkt schepen Raf Deprez.

De schepen is er zich wel van bewust dat die verhouding door de jaren heen zal wijzigen. “Het is duidelijk dat de energiebehoefte door de jaren heen stijgt. Het aandeel van de zonnepanelen zal dus iets kleiner worden. Anderzijds worden de panelen steeds beter. Zo wekken deze op het Gemeentepunt 265W op per paneel en kunnen de nieuwe, zoals op het woon-zorgcentrum, al 100W per paneel meer opwekken.” (GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.