Windmolens op zee draaien maar aan derde van capaciteit

© (Foto Pixabay)
© (Foto Pixabay)
Bron: Belga

De windmolens op zee draaien maar aan een derde van hun capaciteit, ondanks dat het volop waait. “Jammer”, vinden de uitbaters van de parken. “Groene elektriciteit zou voorrang moeten krijgen op grijze.”

Er staat een strakke wind, en toch leveren de windparken op zee maar een derde van de stroom die ze zouden kunnen leveren op een dag als vandaag. Dat blijkt uit cijfers van het Belgian Offshore Platform, de spreekbuis voor investeerders in hernieuwbare windenergie op de Belgische Noordzee.

Heel wat van de windturbines zijn afgeschakeld, omdat er een groot deel van de dag negatieve prijzen gelden op de groothandelsmarkt voor elektriciteit. Negatieve prijzen zorgen ervoor dat het niet rendabel is om de windmolens te laten draaien.

Negatieve prijzen komen steeds meer voor op de stroommarkt. Er is steeds meer hernieuwbare energie uit wind en zon, terwijl ook de kerncentrales volop draaien. Er is dus veel aanbod, terwijl er op een dag als vandaag – paasmaandag – weinig vraag is.

Het Belgian Offshore Platform vindt het jammer dat de groene stroom niet bij de mensen kan komen. “Groene stroom zou voorrang moeten krijgen op grijze”, aldus Annemie Vermeylen van het Belgian Offshore Platform.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.