Windmolens in Zeebrugse haven gaan duizenden elektrische wagens opladen

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Bron: Belga

In de haven van Zeebrugge leveren elf nieuwe windturbines groene elektriciteit. Die zal worden gebruikt voor het opladen van duizenden elektrische auto’s, afkomstig uit onder meer de Verenigde Staten en China.

De haven van Zeebrugge is de grootste autohaven ter wereld. In 2019 werden er drie miljoen auto’s aangevoerd met schepen. Steeds meer van die wagens zijn elektrisch: vandaag 10 procent, maar dat aantal gaat enkel maar stijgen. Voortaan zullen die er kunnen worden opgeladen met groene stroom, afkomstig van elf nieuwe windturbines.

Grootste industriële windpark op land in Vlaanderen

De groene stroom is bestemd voor autoterminaloperator ICO (International Car Operators). Het eigen windpark van ICO – in samenwerking met energiebedrijf Engie en de Haven van Zeebrugge – is goed voor 44 MW hernieuwbare energie. Het gaat om het grootste industriële windpark op land in Vlaanderen.

Een deel van de opgewekte groene stroom wordt gebruikt voor een elektrisch laadeiland, waar ICO zo’n 300 wagens tegelijk kan opladen, of meer dan 20.000 per week. “We hebben maar stroom nodig van een van de elf windmolens voor het laadeiland. Dus dat aantal kan nog worden opgedreven”, aldus Marc Adriansens, managing director van ICO Zeebrugge.

Tesla is belangrijke klant

Een belangrijke klant voor ICO is Tesla, de Amerikaanse producent van elektrische wagens. Maar ook bijvoorbeeld het Chinese Lynk & Co – een zustermerk van Volvo – levert zijn wagens via Zeebrugge. Een eerste schip is maandag toegekomen. “De mogelijkheid om groene stroom te kunnen leveren voor het opladen van de wagens was daarbij essentieel”, vertelt Adriansens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.